Svet

Ko je spasao Puđdemona od hapšenja: Policija ga držala na oku, bila spremna da krene u akciju

Španska policija ne isključuje mogućnost da je Puđdemon i dalje u Španiji iako su se pojavile informacije da se uputio u Belgiju
Ko je spasao Puđdemona od hapšenja: Policija ga držala na oku, bila spremna da krene u akciju© Tanjug/AP Photo/Joan Mateu

Katalonska policija bila je spremna da uhapsi katalonskog separatističkog lidera Karlesa Puđdemona, ali je to "ljudski zid" sprečio, rekao je policijski komesar Eduard Salient.

"Događaji se nisu desili kako smo očekivali. Policajci su bili tamo i pokušali da priđu Puđdemonu, ali masa koja je formirala zid nije nam dozvolila da priđemo", rekao je Salient.

On je pojasnio da je Puđdemon izašao na binu kako bi održao govor koji je trajao nešto više od četiri minuta, a onda se očekivalo da će da napusti binu i pokuša da uđe u parlament kako bi učestvovao na plenarnoj sednici.

Međutim, Puđdemon i generalni sekretar partije Zajedno za Kataloniju Žordi Turul otišli su do šatora pored bine, ušli u automobil i napustili mesto događaja.

Policijski komesar je optužio Puđdemona i njegove saradnike za nelojalnost policiji i optužio ih za kampanju dezinformacija.

Španska policija ne isključuje mogućnost da je Puđdemon i dalje u Španiji, iako su se pojavile informacije da se uputio u Belgiju.

Međutim, Karles Puđdemon je potvrdio da se nalazi u Belgiji i da nije ni imao nameru da se preda španskoj policiji.

"Nalazim se u Vaterlou nakon ovih ekstremno teških dana", napisao je on na mreži Iks.

Šef Narodne partije Španije Alberto Nunjez Feijo zatražio je objašnjenje od premijera Pedra Sančeza, kao i hitnu ostavku ministara unutrašnjih poslova i odbrane.

Puđdemon se posle skoro sedam godina bekstva vratio u zemlju, jer je juče u regionalnom parlamentu održana debata o kandidaturi Salvadora Ilea, člana Socijalističke partije Katalonije za lidera regiona.

Puđdemon je izjavio da želi da prisustvuje ovom sastanku, uprkos nalogu za hapšenje.

Međutim, pre početka sastanka, on je razgovarao sa svojim pristalicama u Barseloni, a potom nestao.

image