Svet

Rajnmetal nastavlja da profitira od sukoba u Ukrajini: Prodaja u prvoj polovini 2024. za trećinu veća

Prema procenama izvršnog direktora nemačke kompanije, prodaja će nastaviti da se povećava i u narednim godinama
Rajnmetal nastavlja da profitira od sukoba u Ukrajini: Prodaja u prvoj polovini 2024. za trećinu većaGetty © Ying Tang/NurPhoto

"Rajnmetal" je prikupio rekordnu količinu narudžbi u vrednosti od 48,6 milijardi evra, a prodaja i profit najveće nemačke odbrambene grupe nastavljaju da rastu usled sukoba u Ukrajini i Gazi, prenosi "Fajnenšel tajms".

Kompanija sa sedištem u Dizeldorfu je saopštila da se prodaja u prvoj polovini godine povećala za trećinu na 3,8 milijardi evra, dok se "čist" profit skoro udvostručio na 404 miliona evra zahvaljujući sve većim porudžbinama za oružje i municiju.

Izvršni direktor Armin Paperger rekao je da je profitabilnost "značajno porasla" zbog povećanja prodaje, koja će, prema njegovim procenama, nastaviti da se povećava za otprilike 2 milijarde evra godišnje "u narednim godinama".

Iz "Rajnmetala" poručuju da su ključni projekti uključivali artiljerijsku porudžbinu za Nemačku i Ukrajinu, pri čemu je najveća porudžbina u godini do sada bio ugovor sa Bundesverom za oklopna vozila "bokser" - ukupne vrednosti 2,2 milijarde evra, uključujući održavanje vozila.

Paperger, koji je postao vodeća ličnost evropske odbrambene industrije i glasan zagovornik vojne podrške Kijevu, je poznat i po tome što je najavio planove za izgradnju niz fabrika u Ukrajini, koje će se baviti održavanjem tenkova, proizvodnjom municije i sredstava PVO.

Na najave direktora nemačke kompanije, reagovao je i zamenik portparola Ministarstva spoljnih poslova Andrej Nastasin, koji je poručio da će fabrika municije "Rajnmetala" u Ukrajini biti "legitimna meta" ruske vojske.

Vredi podsetiti da je vodeća kompanija nemačke odbrambene industrije poslovala sa Rusijom sve do 2014. godine, nakon čega je Berlin povukao dozvole za izvoz zbog povratka Krima Moskvi. Takođe, kako navodi FT, pre početka SVO više od trećine prodaje "Rajnmetala" činila je prodaja delova i proizvoda koji nisu namenjeni za vojsku, poput senzora za automobile.

Profitiranje od sukoba u Ukrajini ne krije ni sama kompanija, koja je za pomenuti list saopštila da je poboljšani učinak rezultat "poslovanja sa oružanim snagama Nemačke i partnerskim državama u okviru EU i NATO".

image