Svet

Peking protiv Brisela: Kina uložila žalbu na evropske takse za električne automobile

Peking kaže da trgovinske mere EU potkopavaju globalnu saradnju u pogledu klimatskih promena
Peking protiv Brisela: Kina uložila žalbu na evropske takse za električne automobileGetty © NurPhoto / Contributor

Peking je uzvratio na tarife EU na kineske izvoznike električnih vozila, podnevši žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) zbog eskalacije trgovinskog spora sa Briselom.

Evropska komisija je početkom juna objavila da će povećati takse na električna vozila kineske proizvodnje nakon višemesečne istrage koja je otkrila da Peking, navodno, nepravedno subvencioniše svoju automobilsku industriju.

Mera je i dalje privremena, do glasanja zemalja članica EU u novembru. Šef EU za trgovinu Valdis Dombrovskis rekao je prošle nedelje za "Fajnenšel tajms" da očekuje da će oni odobriti tarife.

Naknade se razlikuju među kompanijama, ali mogu biti blizu 50 odsto za proizvođače automobila za koje se proceni da nisu sarađivali sa istragom EU.

Najavljujući žalbu Pekinga, kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je da carine EU ozbiljno krše pravila STO i podrivaju globalnu saradnju u vezi sa klimatskim promenama.

Ministarstvo je pozvalo EU da "odmah ispravi svoju pogrešnu praksu", zaštiti ekonomsku i trgovinsku saradnju i stabilnost industrije električnih vozila.

Evropska komisija je saopštila da "pažljivo proučava" detalje kineske žalbe i da će "reagovati" u skladu sa procedurama STO.

"Komisija je uverena u kompatibilnost svoje istrage i privremenih mera sa STO", dodaje se u saopštenju.

image