Svet

Američke vlasti odbile ideju upotrebe ekstazija za lečenje mentalnih bolesti - za sada

Američki regulator odbacio ideju upotrebe MDMA za lečenje PTSP-a
Američke vlasti odbile ideju upotrebe ekstazija za lečenje mentalnih bolesti - za sadaGetty © Image Source

Uprava za hranu i lekove Sjedinjenih Američkih Država (FDA) odbacila je zahtev farmaceutske kompanije "Likos terapjutiks" da koristi MDMA, odnosno ekstazi, u terapiji za lečenje posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

Farmaceutska kompanija je saopštila da ih je FDA obavestila da MDMA ne može da bude odobren na osnovu postojećih podataka o bezbednosti i efikasnosti. Regulator je zatražio dodatnu studiju, prenose američki mediji.

Nova studija koštaće "Likos", inače kompaniju grupe koja se zalaže za medicinsku upotrebu psihodelika, desetine miliona dolara, navodi "Fajnenšel tajms".

"Likos" i druge farmaceutske kompanije nadale su se da će MDMA biti odobren i da će "prokrčiti put" za upotrebu drugih halucinogenih lekova u medicini.

Izvršni direktor "Likosa" Ejmi Emerson rekla je da joj se "srce lomi" zbog miliona vojnih veterana, žrtava seksualnog i porodičnog zlostavljanja i bezbroj drugih koji pate od PTSP-a.

Prema zvaničnim statistikama, oko 13 miliona Amerikanaca, ili oko 3,5 odsto odraslih u SAD, pati od PTSP-a. Antidepresivi su trenutno jedini lekovi za PTSP koje je odobrila FDA.

Ideja upotrebe psihodelika u psihoterapiji nije nova. Nekoliko terapeuta u Kaliforniji koristilo je MDMA 1970-ih i 1980-ih, kada je njegova upotreba bila legalna, navodi AP.

image