Svet

Bela kuća strahuje od oštrog odgovora Rusije zbog napada na Kursku oblast

Ukrajinci samo žele pažnju Amerike ovim napadima, rekao je profesor na Ratnom koledžu američke vojske i veteran rata u Iraku Džon Nagl
Bela kuća strahuje od oštrog odgovora Rusije zbog napada na Kursku oblast© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Američka administracija strahuje od masovnog napada ruskih snaga na kritičnu infrastrukturu Ukrajine kao odgovor na "rizičnu" operaciju Kijeva u Kurskoj oblasti, piše "Volstrit džornal".

Rizici ukrajinskog prodora u Kursku oblast su u tome što će Oružane snage Ukrajine nastaviti postepeno da gube pozicije na svim delovima fronta gde se sprovodi Specijalna vojna operacija.

Krajnji cilj ostaje nejasan, pošto ukrajinskim snagama nedostaje i ljudi i oružja, a na istoku kijevske trupe imaju poteškoća da obustave rusko napredovanje, naglašava američki list.

Istovremeno, navode da pojedini američki zvaničnici strahuju da bi napad na ruske snage na njihovoj teritoriji mogao da izazove "oštar odgovor" Rusije.

Profesor na Ratnom koledžu američke vojske i veteran rata u Iraku Džon Nagl smatra da Ukrajina pokušava da privuče pažnju svog glavnog sponzora, SAD, napadom na Kursku oblast uoči američkih predsedničkih izbora.

"Ukrajinci samo žele pažnju ovim napadima", rekao je on.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov je rekao da je ukrajinska vojska napala granicu ka Kurskoj oblasti sa oko 1.000 vojnika s namerom da zauzmu taj deo teritorije. 

Masovni napad ukrajinskih oružanih snaga na Kursku oblast počeo je 6. avgusta. U regionu je više puta proglašavana raketna opasnost, nakon čega je uvedena vanredna situacija federalnog nivoa.

Lokalno stanovništvo se evakuiše u brojne regione Ruske Federacije.

Prema jednom od poslednjih saopštenja ruskog Ministarstva odbrane, ukrajinske snage su od početka napada na Kursku oblast izgubile do 1.120 vojnika i 140 jedinica vojne tehnike.

image