Svet

Gruzija proglasila Sakašvilija za izdajnika

Bivšeg predsednika Gruzije vladajuća partija zemlje proglasila je za izdajnika zbog rata iz 2008. godine
Gruzija proglasila Sakašvilija za izdajnikawww.globallookpress.com © Yuliia Zozulia

Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili pokrenuo je rat sa Rusijom u avgustu 2008. godine po naredbi spolja, navodi se u tekstu vladajuće partije Gruzijski san - Demokratska Gruzija.

"Činjenica je da u avgustu 2008. Sakašvilijeve avanturističke akcije nisu bile rezultat njegove mentalne nestabilnosti, već instrukcija spolja i dobro isplanirane izdaje. Za uspostavljanje dugoročnog mira i stabilnosti u zemlji neophodno je organizovati javno pravni proces kako bi javnost jednom za svagda saznala ko je počinio veleizdajnički zločin protiv naše zemlje i naroda", navodi se u tekstu, prenosi Telegram kanal "Pul 3".

U noći 8. avgusta 2008. gruzijske trupe su napale Južnu Osetiju i uništile njen glavni grad Chinvali.

Rusija je, štiteći stanovnike Južne Osetije, od kojih su mnogi prihvatili rusko državljanstvo, kao i ruske mirotvorce koji su bili u regionu, a koji su, takođe, bili napadnuti, poslala trupe i, nakon pet dana borbi, izbacila odatle gruzijsku vojsku. Na čelu ruske države tada je bio Dmitrij Medvedev.

Moskva je 26. avgusta iste godine priznala suverenitet Južne Osetije i još jedne gruzijske autonomne pokrajine Abhazije. Rusko rukovodstvo je objasnilo da ovo priznanje odražava postojeće realnosti na terenu i da ne podleže reviziji. 

Ipak, Gruzija i dalje ne priznaje Abhaziju i Južnu Osetiju i smatra ih svojim regionima.

Sakašvili, koji je sada državljanin Ukrajine, napustio je Gruziju 2013. godine, nakon čega su protiv njega u zemlji pokrenuta četiri krivična postupka. On je u odsustvu osuđen na devet godina zatvora, a nekoliko postupaka i dalje je na razmatranju. 

Sakašvili je zatim u oktobru 2021. tajno doputovao u Gruziju, ali je priveden, te optužen za ilegalan prelazak granice. U maju 2022. godine, zbog narušenog zdravstvenog stanja, prebačen je u privatnu kliniku u Tbilisiju "Vivamed", gde se trenutno nalazi.

image