Svet

MSP Moldavije: Kišinjev neće primiti ukrajinske avione F-16

Informacije o razmeštanju lovaca F-16 namenjenih Oružanim snagama Ukrajine ne odgovaraju stvarnosti, navodi se u saopštenju MSP Moldavije
MSP Moldavije: Kišinjev neće primiti ukrajinske avione F-16Getty © Anadolu / Contributor

Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije saopštilo je da Kišinjev ne planira da primi borbene avione namenjene Ukrajini nakon što se rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo na izveštaje da će avioni F-16 biti stacionirani na moldavskoj teritoriji.

"Informacije o razmeštanju lovaca F-16 namenjenih Oružanim snagama Ukrajine ne odgovaraju stvarnosti. Moldavija ne prihvata i neće prihvatiti oružje i vojnu opremu, uključujući avione namenjene Ukrajini", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Moldavije objavljenih na njihovom zvaničnom kanalu na Telegramu.

"Republika Moldavija je neutralna država i njene institucije će nastaviti da poštuju princip neutralnosti", ističe se u saopštenju MSP Moldavije, prenosi Tanjug.

MSP je navelo i da su sve poruke na društvenim mrežama o razmeštanju borbenih aviona za Ukrajinu na teritoriji Moldavije lažne i u objavi preporučuje Ministarstvu spoljnih poslova Rusije da informacije preuzima samo iz zvaničnih izvora.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je pozvalo na sastanak otpravnika poslova Ambasade Moldavije u Moskvi Aleksandra Četrarua gde mu je izloženo da je Rusija zabrinuta zbog pisanja medija da će avioni F-16 koji se prebacuju u Kijev biti bazirni u Moldaviji, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.

image