Svet

Pomoćnik Blinkena stigao u Kijev

Džejms O'Brajen sastao se sa šefom kabineta Vladimira Zelenskog sa kojim je razgovarao o situaciji na bojnom polju usled poslednjih dešava u Kurskoj oblasti Rusije
Pomoćnik Blinkena stigao u Kijev© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Pomoćnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena za Evropu i Evroaziju, Džejms O'Brajen, doputovao je u Kijev zbog situacije u Kurskoj oblasti, saopštili su iz kancelarije Vladimira Zelenskog.

Ukrajinski mediji prenose da se O'Brajen sastao sa Andrejom Jermakom, šefom kabineta Zelenskog, i jednog od najuticajnih ličnosti ukrajinskog vrha. Kako piše portal "Strana.ua" na Telegramu, oni su razgovarali o "situaciji na bojnom polju i statusu dogovora u odbrambenom sektoru".

U zvaničnom saopštenju kabineta Zelenskog navodi se da je Jermak na sastanku zahvalio Americi i njenom predsedniku Džozefu Bajdenu "na pomoći u borbi protiv ruske agresije" i poručio da je važno pojačati sankcioni pritisak na Rusku Federaciju.

Pentagon je, podsetimo, prethodno saopštio da nije znao da se Ukrajina sprema da napadne Rusiju, dok su iz Bele kuće poručili da Vašington nije umešan u operaciju. 

Predsednik SAD Džozef Bajden danas je po prvi put komentarisao situaciju u Kurskoj oblasti, za koju je rekao da je "prava dilema za (predsednika Rusije Vladimira) Putina". 

Kako piše portal "Unian.net", Bajden je u razgovoru sa američkim novinarima priznao da su američki zvaničnici u stalnom kontaktu sa ukrajinskim kolegama, kao i da ga svakih četiri do pet sati informišu o stanju na tom terenu. 

Podsetimo, nakon ukrajinskog prodora u Kursku oblast iz nje je evakuisano više od 120.000 osoba. Ukrajinci za sada drže pod kontrolom niz naselja, ali je ruska vojska uspela da zaustavi dublji prodor u dubini ruske teritorije. Ruske jedinice nalaze se na terenu Kurske oblasti, a evakuacija se i dalje nastavlja.

Predsednik Rusije je na nedavnom sastanku poručio da je sada glavni zadatak da se protivničke trupe u potpunosti proteraju sa ruske zemlje. Kako je rekao, iako se napadi sprovode rukama Ukrajinaca, iza svega toga stoji Zapad.  

Povodom napada oglasili su se i drugi ruski zvaničnici. Iz Ministarstva spoljnih poslova poručili su da se radi o terorizmu, a ne samo kršenju ljudskih prava, dok su drugi političari upozorili Kijev da će ga stići ruska osveta. 

image