Svet

Britanija smanjuje budžet za modernizaciju vojske: Neizvesna sudbina nekoliko projekata

Kako navodi "Telegraf", do smanjenja potrošnje dolazi u trenutku kada vlada mišljenje da se Velika Britanija i Zapad suočavaju sa rastućim pretnjama stranih država
Britanija smanjuje budžet za modernizaciju vojske: Neizvesna sudbina nekoliko projekataGetty © Andrew Matthews/PA Images

Ministarstvo odbrane Velike Britanije suočava se sa značajnim smanjivanjem svog budžeta za modernizaciju Oružanih snaga, piše "Telegraf".

Državnim službenicima je rečeno da će budžeti za nauku i tehnologiju i istraživanje i razvoj biti smanjeni za oko 20 odsto u tekućoj fiskalnoj godini, što je ekvivalentno stotinama miliona funti, piše britanski list. 

Očekuje se da će stotine radnih mesta biti ukinuto, dok je projekat postavljanja novih satelita u svemir za pomoć vojnoj obaveštajnoj službi – "Minerva", ugrožen zbog ovih smanjenja u budžetu.

To je podstaklo zabrinutost u odbrambenoj industriji i stvorilo bojazan da su oružane snage u opasnosti da "još više zaostanu" za protivnicima u narednim godinama.

Nova ministarka finansija Rejčel Rivs rekla je pripadnicima ministarstva da ove godine treba da uštede 5,5 milijardi funti kako bi pomogle u popunjavanju "finansijske crne rupe" od 22 milijarde funti za koju tvrdi da je nasledila od konzervativaca.

I dok su torijevci obećali da će povećati potrošnju za odbranu sa oko 2,2 odsto BDP-a na 2,5 odsto do 2030. godine, laburisti nisu uspeli da se usaglase i odrede rok za postizanje tog cilja.

Kako navodi "Telegraf", do smanjenja potrošnje dolazi u trenutku kada vlada mišljenje da se Velika Britanija i Zapad suočavaju sa rastućim pretnjama stranih država i kada se očekuje se da će Iran i njegovi proksiji napasti Izrael za nekoliko dana, dok se Britanija nalazi među država koje pokušavaju da ubede Teheran da to ne čini.

"Bez ovih ulaganja u najsavremeniju tehnologiju, Oružane snage rizikuju da još više zaostanu ne samo za našim protivnicima poput Kine i Rusije, već i za našim kolegama poput Amerikanaca", rekao je jedan od izvora iz britanskog Ministarstva odbrane i dodao:

"Ovo će naše oružane snage učiniti manje sposobnim i značiti da je Ujedinjeno Kraljevstvo manje zaštićeno i manje bezbedno".

Zabrinutost torijevaca i odbrambenih kompanija

Dva bivša zvaničnika Ministarstva odbrane Velike Britanije iz prethodne vlade konzervativaca izrazili su zabrinutost zbog smanjivanja budžeta za za nauku i tehnologiju i istraživanje i razvoj.

"Ukoliko se Rejčel Rivs ne obaveže na 2,5 odsto BDP-a sa vremenskim okvirom, smanjivanje budžeta za istraživanje i razvoj biće kap u moru u poređenju sa onim što će se desiti sa ostatkom budžeta za odbranu. Suočiće se sa ogromnim smanjivanjem", smatra Ben Volas, bivši britanski ministar odbrane.

Sličan stav deli i njegov kolega iz Konzervativne partije Gevin Vilijamson.

"Ovo je duboko zabrinjavajuće. Kada se suočavamo sa sve većim pretnjama i vidimo da tehnologije na bojnom polju napreduju tako brzo, nije vreme za smanjivanje izdataka za najsavremenije nauke i tehnologije", rekao je on.

"Moramo se pobrinuti da naše snage imaju najbolju opremu i prednost na bojnom polju. Moramo sasvim jasno da čujemo od laburista kada će cilj od 2,5 odsto biti ostvaren, jer ne bi trebalo da vidimo smanjivanje – trebalo bi da vidimo ulaganje i jačanje naših oružanih snaga, uključujući nauku i tehnologiju", zaključio je on.

"Surej satelit tehnolodži", jedna od kompanija uključenih u projekat "Minerva", upozorila je Ministarstvo odbrane da ne smanjuju izdvajanja za projekat.

Martin Sviting, osnivač i izvršni direktor kompanije, pisao je Mariji Igl, ministru za nabavku u vladi laburista, pozivajući je da to ne čini.

Naime, firma je 2022. godine dobila trogodišnji ugovor od 22 miliona funti za projektovanje i izgradnju satelita za projekat "Minerva". U sklopu ovog projekta, niz satelita - neki mali poput mašine za pranje veša – biće lansirani u svemir kako bi se poboljšale sposobnosti Velike Britanije u domenu prikupljanja i deljenja obaveštajnih podataka i informacija.

Jedan od satelita koji je kompanija napravila po ugovoru biće lansiran ove nedelje u skladu sa prvobitnim planovima i na njega neće uticati smanjivanje budžeta. Međutim, budućnost drugog satelita za kog se i dalje licitira je manje izvesna, jer vlada i dalje nije donela konačnu odluku.

"Minerva" nije jedini projekat koji je potencijalno pogođen, a "Telegraf" podseća da je prošlog meseca otkriveno i da je razvoj novog britanskog oružja – "ubica dronova", koji koristi radio talase, takođe doveden u sumnju. Pored toga, budućnost projekta borbenog aviona nove (šeste) generacije "tempest" takođe ostaje nejasna, a članovi vlade ne garantuju da će se on nastaviti uprkos lobiranju Italije i Japana, koji ga zajednički razvijaju sa Velikom Britanijom.

Britanski list napominje i da su ova smanjenja izdvajanja deo šireg smanjenja potrošnje na odbranu i navodi da sada svaki ugovor vredan više od 50.000 funti zahteva potpis ministra, dok je ranije to važilo samo za ugovore vrednosti veće od dva miliona funti.

Očekuje se da će strateška revizija odbrane koju su objavili Laburisti završiti do sredine 2025. godine. Stoga su kompanije odbrambenog sektora upozorile da će zbog toga Ministarstvo odbrane morati da donese odluke o vojnim troškovima do kraja ove finansijske godine sledećeg marta.

Portparol pomenute kompanije izjavio je da su oni zabrinuti jer smanjivanje izdvajanja može uticati na buduće svemirske nabavke Velike Britanije, kao i na mogućnosti izvoza odbrambene tehnologije.

"Ako vlada želi da ojača britansku svemirsku industriju, onda je neophodno da ima dovoljno sopstvenih programa i promoviše mogućnost izvoza", navodi on.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane navodi da ostaje "posvećeno razvoju obaveštajnih, osmatračkih i izviđačkih sposobnosti baziranih na satelitima".

image