Svet

Mediji: Izrael je vojno postigao sve što je mogao protiv Hamasa u Gazi

Američki zvaničnici veruju da Hamas više nije pretnja po Izrael, ali da ta grupa nikada neće biti potpuno eliminisana
Mediji: Izrael je vojno postigao sve što je mogao protiv Hamasa u Gazi© Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayo

Izrael je protiv Hamasa vojno postigao sve što je mogao u Pojasu Gaze i ta grupa nije u stanju da ponovo planira ili izvede napad sličan onom od 7. oktobra, rekli su američki zvaničnici za "Njujork tajms".

Međutim, zvaničnici tvrde da nikada neće moći u potpunosti da eliminišu grupu i da je neophodno napraviti sporazum koji bi obezbedio oslobađanje preostalih 115 talaca iz Gaze i živih i preminulih, prenosi "Tajms of Izrael".

"Izrael je uspeo da poremeti Hamas, ubije veliki broj njihovih lidera i u velikoj meri smanji pretnju koja je postojala pre 7. oktobra", rekao je general Džozef L. Votel, bivši šef američkog CENTCOM-a za njujorški list.

Bivši visoki zvaničnik CIA-e koji je služio na Bliskom istoku Ralf Gof rekao je da je Hamas u velikoj meri iscrpljen, ali nije uništen i da Izraelci možda nikada neće postići potpuno da unište tu grupu.

Penzionisani general izraelske vojske Jakov Amidror nije se složio sa stavom zvaničnika i rekao je za list da Izrael još mora da postigne napredak u Gazi.

"Ako Izrael evakuiše svoje snage sada, Hamas će u roku od godinu dana ponovo biti jak", tvrdi on i dodaje da je vojsci potrebno još dva ili tri meseca u centralnoj i južnoj Gazi.

image