Svet

Puđdemon: Kako sam izveo svoje drsko bekstvo iz Španije

Nisam se vratio u Kataloniju da bih bio uhapšen, vratio sam se da ostvarim pravo na otpor ugnjetavanju, piše vođa katalonskih separatista
Puđdemon: Kako sam izveo svoje drsko bekstvo iz Španije© Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

Dolaskom u Barselonu preuzeo sam veliki lični rizik da skrenem pažnju na sistemski problem španskog pravosuđa i osudim političku opsesiju suda koji treba da bude nepristrasan kada donosi odluke, piše u autorskom tekstu za "Politiko" vođa katalonskih separatista Karles Puđdemon.

On je opisao kako je 8. avgusta nakon sedam godina ušao u zemlju u kojoj je izdat nalog za njegovo hapšenje, obratio se pristalicama u Barseloni, izazvao opštu pometnju policije, a zatim napustio Španiju bez da ga je iko zaustavio. 

Podsetio je da je došao na skup koji su organizovale, kako je naveo, građanske organizacije i katalonske političke partije kod Trijumfalne kapije u centru Barselone, samo nekoliko metara od katalonskog parlamenta. 

U nastavku teksta oštro je kritikovao odluku Vrhovnog suda Španije da ga izuzme iz Zakona o amnestiji kojim su oproštene ilegalne akcije oko 300 zvaničnika i aktivista katalonskih separatista u periodu od 2011. do 2023. godine. Puđdemonu se, prema obrazloženju suda, stavlja na teret pronevera i on nije obuhvaćen amnestijom.

"Ispolitizovano drugo veće Vrhovnog suda odlučilo je da se pobuni protiv zakona koji mu se ne sviđa, ne poštujući demokratski parlament. Ovo nazivam hibridnim udarom: određene sudije podrivaju volju naroda i poništavaju zakone koje je usvojila demokratska vlada pod maskom vladavine prava. Da Zakon o amnestiji ne garantuje amnestiju bilo bi apsurdno bilo gde u Evropi, a ipak, upravo se to dešava u Španiji", piše Puđdemon.

On dalje navodi da je "tvrdeći da su dobrovoljni prilozi za finansiranje referenduma – koji javnost ništa ne koštaju – predstavljali lično bogaćenje, sud u suštini redefinisao krivično delo pronevere".

Piše i da je obećao da će se vratiti kući na debatu novog predsednika Vlade Katalonije, kojeg uvek bira parlament.

"Uz sva svoja politička prava netaknuta, moja dužnost je bila da učestvujem u ovoj važnoj diskusiji. I tako su ispolitizovane španske sudije naredile katalonskoj policiji da iskoristi priliku da me uhapsi. Rizik od slanja u španski zatvor bio je izuzetno visok. Ipak sam odlučio da se vratim. I ne samo to, najavio sam gde, kada i u koje vreme ću se pojaviti pred hiljadama ljudi", objašnjava Puđdemon.

Stigao je u Kataloniju, kako opisuje, popodne 6. avgusta, a da ga nisu otkrili.

"Dva dana kasnije, uspeo sam da pređem nekoliko ulica i stignem do bine, a da me nisu uhvatili. I mogao sam da govorim otkrivenog lica, nekoliko metara od sedišta Visokog suda pravde Katalonije i samog parlamenta, pred gomilom", navodi Puđdemon.

Hteo je da ode u parlament, dodaje dalje, ali je policija ogradila ceo prostor i to onemogućila.

"Da sam pokušao, to bi bilo ravno predaji pravosudnim organima – za koje verujem da nemaju zakonska ovlašćenja da me progone. Nisam se vratio u Kataloniju da bih bio uhapšen. Vratio sam se da ostvarim pravo na otpor ugnjetavanju. Kada sudija odbije da primeni demokratski zakon, to je oblik ugnjetavanja – onaj koji nijedan demokrata ne bi trebalo da toleriše", obrazlaže ovaj političar.

On navodi, potom, da je policija izazvala haos širom Katalonije pokušavajući da ga uhapsi, kao i da je poslednji put tako velika operacija izvedena u Kataloniji pre tačno sedam godina, pod njegovim predsedništvom, i to zbog strašnih napada džihadista u Barseloni i Kambrilsu.

Ali, na kraju, bekstvo je bilo uspešno, dodaje Puđdemon.

"Nije bilo potrebe da se krijem u prtljažniku automobila – kako tvrde da jesam. Seo sam u zadnji deo privatnog vozila i prevezen sam preko granice između južne i severne Katalonije, koja je administrativno francuska teritorija. Sada se nadam da će se jednog dana pravda vratiti u španske sudove, a sudije će poštovati zakon koji je usvojio parlament, tako da se mogu trajno vratiti kući", zaključuje Karles Puđdemon.

image