Svet

Narodna kuhinja na Novom Zelandu slučajno podelila bombone sa metamfetaminom korisnicima

Slatkiš koji je doniran humanitarnoj misiji Oklanda, a koji je bio upakovan kao bombona od ananasa, sadrži 300 puta jaču dozu ove droge od one koju bi neko normalno uzeo, a ne znajući o čemu se radi humanitarci su ga podelili u oko 400 paketa hrane
Narodna kuhinja na Novom Zelandu slučajno podelila bombone sa metamfetaminom korisnicima© Tanjug/Shaun Hill/NZ Drug Foundation via AP

Policija na Novom Zelandu otkrila je do sada 65 komada metamfetamina upakovanog u omote od bombona nakon što je narodna kuhinja u Oklandu ne znajući podelila slatkiše sa drogom u potencijalno smrtnosnoj dozi u oko 400 paketa sa hranom.

Inspektor Glen Boldvin rekao je da nije poznato koliko je metamfetamina ostalo u opticaju, prenosi agencija Asošijeted pres (AP), a kako se dodaje, od slatkiša sa drogom niko nije ozbiljnije stradao.

Nepoznata osoba donirala je bombone koje su bile u omotima malezijskog brenda konditorskih proizvoda "Rinda" humanitarnoj misiji grada Oklanda u, kako se procenjuje, poslednjih šest nedelja, saopštila je dobrotvorna organizacija u sredu.

Dan ranije, osoblje je grozničavo počelo da traži ljude koji su primili pakete sa hranom nakon što je jedan od korisnika prijavio da su slatkiši "čudnog ukusa". Testiranjem na drogu otkriveno je da su bombone čist metamfetamin.

Tri osobe su zbrinute u bolnici nakon što su probale bombone, ali su brzo otpuštene. "Odvratan ukus naveo je većinu onih koji su probali slatkiše da ih odmah ispljunu", rekla je Helen Robinson iz humanitarne misije grada.

Količina metamfetamina u svakom slatkišu bila je do 300 puta veća od doze koju bi neko obično uzeo i mogla bi biti smrtonosna, navela je Novozelandska fondacija za droge, organizacija za proveru droge i propise koji se na nju odnose, a koja je prva testirala bombone.

Portparol fondacije Ben Birks Ang rekao je na konferenciji za novinare da je prerušavanje droge kao bezopasne robe uobičajena tehnika prekograničnog krijumčarenja i da je više slatkiša moglo biti distribuirano širom Novog Zelanda.

Vlasti Novog Zelanda još uvek ne znaju koliko ih je podelila gradska humanitarna misija Oklanda, niti da li bi slatkiši mogli da se pojave negde drugde, rekao je inspektor Boldvin. 

Samo jedna bombona sa metamfetaminom ima uličnu vrednost od 608 američkih dolara, što navodi na sumnju da je donacija bila slučajna, a ne namerni napad, rekao je Birks Ang.

Vlasti su saopštile da istražuju kako su bombone uvezene, a ispituju i izveštaje da je neko pokušao da proda jedan od slatkiša na Fejsbuku.

Narodna kuhinja u Oklandu prima samo donacije u komercijalno proizvedenoj hrani zapakovanoj u originalnoj, zatvorenoj ambalaži, rekla je Robinson i dodala da su bombone od ananasa sa etiketom "Rinda" bile takve.

Oglasila se i kompanija "Rinda" koja je je u saopštenju navela da će sarađivati sa vlastima, kao i da žele da jasno stave do znanja da njihova kompanija "ne koristi niti odobrava upotrebu bilo kakvih ilegalnih supstanci u našim proizvodima".

image