Svet

Cenzura na "Meti": Portal "Krejdl" zabranjen na Fejsbuku i Instagramu zbog "podsticanja na nasilje"

Taj portal koji pokriva teme sa Bliskog istoka zabranjen je zbog deljenja izjava zvaničnika Hamasa i Hezbolaha, iako je o tim pokretima pisao neutralno
Cenzura na "Meti": Portal "Krejdl" zabranjen na Fejsbuku i Instagramu zbog "podsticanja na nasilje"www.globallookpress.com © Jaque Silva

"Meta", matična kompanija društvenih mreža Fejsbuk i Instagram, na svojim platformama je trajno zabranila profile portala "Krejdl", koji se bavi bliskoistočnim temama, zbog navodnog kršenja smernica zajednice "hvaljenjem terorističkih organizacija" i angažovanjem u "podsticanju na nasilje".

"Niko ne može da vidi ili pronađe vaš nalog, a vi ne možete da ga koristite. Svi vaši podaci će biti trajno izbrisani", piše u poruci uz zabranu na Instagramu, gde je "Krejdl" premašio 107.000 pratilaca i prikupio milione pregleda.

Taj portal navodi da ne mogu da traže ponovno preispitivanje te odluke, uprkos činjenici da im je zabrana izrečena praktično bez ikakvog upozorenja.

Kako navode na svom portalu, "Krejdl" je nezavisna novinska veb stranica u vlasništvu novinara koja pokriva geopolitička dešavanja u Zapadnoj Aziji iz lokalne perspektive.

"Od 2021. godine, publikacija je izgradila reputaciju pokrivajući regionalni razvoj sa vrstom širine i dubine – i nijansi – koje često nedostaju u mejnstrim korporativnim medijima", navodi se u saopštenju.

"Metine" optužbe da taj portal "veliča terorističke organizacije" i da se upušta u "podsticanje na nasilje" uglavnom potiču od objava i video snimaka koji prenose izjave i saopštenja bliskoistočnih grupa kao što su Hamas, Hezbolah i Ansar Alah (poznatiji kao jemenski Huti) - koji se nalaze na crnoj listi mnogih zapadnih vlada.

U saopštenju se navodi da je reč o relevantnim organizacijama koje uživaju podršku lokalnog stanovništva, kao i da je "Meta" kao sporne obeležila i neke izjave izraelskih i zapadnih zvaničnika.

"Krejdl" navodi da su, iako su i ranije kršili "frustrirajući specifična pravila" te kompanije, greške ispravljali momentalno.

"Meta" je, međutim, dodatno ograničila slobodu govora nakon ubistva političkog lidera Ismaila Hanijea 31. jula, nakon čega su cenzurisali članke u kojima se prenose izjave zvaničnika te organizacije, kao i izjave visokih zvaničnika Hezbolaha.

Drugi mediji na "Meti", kao što su "Midl ist aj" i "Al Džazira", objavili su slične snimke i izjave – na primer, video snimke koje su objavili Hamas i Hezbolah – ali njihovi nalozi nisu zabranjeni, a objave obrisane. "Krejdl" navodi da su njihovi izveštaji o događajima na Bliskom istoku bili strogo neutralni.

Taj portal navodi da se od početka rata u Gazi u oktobru prošle godine nalazi na udaru cenzora na internetu, te podseća na izveštaj "Hjuman rajts voča" iz decembra 2023. u kom se navodi da "Meta" na svojim platformama aktivno cenzuriše propalestinske sadržaje.

image