Svet

Počela izgradnja baze za nemačke vojnike u Litvaniji

Baza u Rudninkaju, blizu glavnog grada Vilnjusa i samo 20 kilometara od granice sa Belorusijom, ugostiće do 4.000 vojnika, a raspolagaće i sa skladištem za održavanje tenkova i druge opreme, kao i strelištima svih veličina
Počela izgradnja baze za nemačke vojnike u LitvanijiGetty © Craig Stennett

Litvanija je počela izgradnju vojne baze koja će, kada bude završena do kraja 2027, primiti do 4.000 nemačkih vojnika, u prvom stalnom stranom razmeštaju nemačke vojske od Drugog svetskog rata.

Nemačka se prošle godine obavezala da će rasporediti trupe u toj članici NATO-a i Evropske unije, koja se graniči sa Rusijom, podseća "Euraktiv". Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus uporedio je tu odluku nemačke vlade sa slanjem savezničkih snaga u Zapadnu Nemačku tokom Hladnog rata.

Načelnik litvanskog generalštaba Rajmundas Vajkšnoras procenio je da na izgradnju baze njegova zemlja potrošiti više od milijardu evra u naredne tri godine, što predstavlja jedan od najvećih građevinskih poduhvata u istoriji Litvanije.

To je "ogromna investicija" za državu od 2,9 miliona stanovnika, rekao je Vajkšnoras na marginama ceremonije postavljanja kamena temeljca.

Baza u Rudninkaju, blizu glavnog grada Vilnjusa i samo 20 kilometara od granice sa Belorusijom, ugostiće do 4.000 vojnika, a raspolagaće i sa skladištem za održavanje tenkova i druge opreme, kao i strelištima svih veličina.

Očekuje se da će još oko hiljadu nemačkih vojnih i civilnih zvaničnika biti raspoređeno na drugim lokacijama u Litvaniji.

Međutim, ugovori o izgradnju su postignuti za samo oko petine zgrada u Rudninkaiju, što izaziva bojazan da objekti neće biti gotovi na vreme, navodi "Euraktiv".

Ministar odbrane Laurinas Kascijunas rekao je novinarima da će njegovo ministarstvo dodeliti ugovore za ostatak radova do kraja ove godine, kada se okončava mandat njegove vlade.

Nemačka vlada zatražila je od parlamenta 2,93 milijarde evra za naručivanje 105 tenkova "leopard 2 A8", delimično i za opremanje baze u Litvaniji, navodi se u poverljivom nacrtu budžeta u koji je Rojters imao uvid u junu.

Međutim, sukobi oko budžeta unutar rasparčane nemačke koalicije ugrožavaju obećanje Berlina da će unaprediti svoju vojsku.

image