Svet

Sistem PVO "patriot" stiže u Litvaniju

Litvanski ministar odbrane Arvidas Anusauskas očekuje da će američki sistemi postati bar delimično operativni tokom 2024. godine
Sistem PVO "patriot" stiže u LitvanijuGetty © Sebastian Kahnert/picture alliance

NATO će rasporediti sisteme PVO "patriot" američke proizvodnje u Litvaniji tokom 2024. godine, izjavio je ministar odbrane ove baltičke države, koja deli granicu sa ruskom eksklavom Kaljiningradom i saveznikom Moskve – Belorusijom.

"Ove godine, sistemi PVO u rotaciji će konačno postati operativni, bar delimično", rekao je ministar Arvidas Anusauskas tokom konferencije za medije u Viljnusu.

"Naš cilj je da imamo sličnu rotaciju (PVO sistema) kao što je slučaj u misiji nadgledanja vazdušnog prostora", dodao je on govoreći od redovnim patrolnim letovima NATO aviona u vazdušnom prostoru Litvanije, Letonije i Estonije.

"Ovakav princip ne podrazumeva jednokratnu pomoć u trajanju od nekoliko meseci, već bi doveo do pokrivanja svih kalendarskih meseci i značajnog jačanja naših sposobnosti u domenu PVO", smatra Anusauskas.

Podsećanja radi, tokom prošle godine, SAD i njihovi saveznici u Evropi, isporučili su nekoliko baterija sistema "patriot" Ukrajini, a do sada je ruska vojska uspela da uništili nekoliko lansirnih i drugih vozila američkog sistema.

Takođe, NATO je tokom proteklih par godina rasporedio dodatne snage u baltičkim i državama Istočne Evrope, kao odgovor na rusku Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Tako je i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg u februaru upozorio da se NATO "mora pripremiti za sukob koji može trajati decenijama".

Sa druge strane, Rusija je konstantno širenje NATO na istok i saradnju ovog saveza sa Kijevom označila kao jedan od najvažniji uzroka za pokretanje SVO, a zvaničnici iz Moskve su više puta ponovili da snage Alijanse u blizini ruskih granica predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost RF i mogu dovesti do eskalacije konflikta.

image