Svet

Forbs: Ukrajina ostaje bez raketa za NASAMS i "patriot"

Kako se navodi u tekstu, ovi sistemi koriste rakete američke proizvodnje, a Vašington nije Kijevu slao municiju od decembra 2023. godine
Forbs: Ukrajina ostaje bez raketa za NASAMS i "patriot"Getty © Sebastian Kahnert/picture alliance

Oružane snage Ukrajine bi uskoro mogle da ostanu bez raketa sistema PVO zapadne proizvodnje - NASAMS i "patriot", jer nije bilo nove isporuke raketa od decembra 2023. godine, piše "Forbs".

Prema pisanju američkog lista, deluje da su ukrajinske trupe približile preostale NASAMS-e i "patriote" prvoj liniji fronta kako bi se suprotstavile intenziviranom radu ruske avijacije koja svakodnevno lansira na desetine raketa i jedrećih avio bombi po položajima neprijatelja.

Međutim, kako se navodi u tekstu, ovi sistemi koriste rakete američke proizvodnje, a Vašington nije slao municiju Kijevu od decembra 2023. godine.

"Ukrajina će pre ili kasnije, verovatno pre, ostati bez najboljih protivvazduhoplovnih raketa kojima raspolaže", piše "Forbs".

Dodatno, američki časopis podseća da su ruske snage nedavno uništile lansirno vozilo NASAMS-a, što je u ponedeljak potvrdilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

image