Svet

"Blumberg": Brojni ukrajinski saveznici u NATO-u ne ispunjavaju obećanja o slanju oružja Kijevu

SAD, Nemačka i Rumunija su se obavezale da će svaka poslati po jedan sistem "patriot", Italija je obećala da će poslati sistem SAMP-T zemlja vazduh, a Ukrajini je trebalo da bude isporučen i jedan PVO sistem sastavljen od komponenata iz različitih zemalja
"Blumberg": Brojni ukrajinski saveznici u NATO-u ne ispunjavaju obećanja o slanju oružja Kijevu© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service photo via AP

Brojni ukrajinski saveznici u NATO-u ne ispunjavaju obećanja da će ubrzati isporuku sistema protivvazdušne odbrane i druge vojne opreme, tvrde osobe upoznate sa situacijom, piše "Blumberg".

Nekoliko saveznika iz Severnoatlantskog saveza tek treba da ispoštuju obaveze koje su potvrdili na samitu alijanse u Vašingtonu prošlog meseca, rekli su anonimni izvori američkog medija.

To uključuje obećanja da će poslati najmanje pet dodatnih PVO sistema dugog dometa, navodi agencija.

SAD, Nemačka i Rumunija su se obavezale da će svaka poslati po jedan sistem "patriot", Italija je obećala da će poslati sistem SAMP-T zemlja vazduh, a Ukrajini je trebalo da bude isporučen i jedan PVO sistem sastavljen od komponenata iz različitih zemalja.

Malo je verovatno da će mnoga obećanja NATO-a biti ispunjena do jeseni, kada se očekuje da će Rusija intenzivirati svoje bombardovanje kritične infrastrukture Ukrajine, kažu izvori.

Vođa kijevskog režima Vladimir Zelenski požalio se više puta saveznicima da im ponestaju zalihe oružja pošto su njegove snage ovog meseca pokušale iznenadni upad na rusku teritoriju. Ove nedelje je pojačao vapaj za bržim isporukama, podseća "Blumberg".

Obećanje NATO-a o protivvazdušnoj odbrani bilo je središnji deo savezničke podrške na julskom samitu Alijanse. 

image