Svet

Ursuli fon der Lajen curi vreme: Ko su novi članovi Evropske komisije?

Do kraja leta Ursula fon der Lajen moraće da Evropskom parlamentu predloži novi sastav Evropske komisije. Ko je već siguran član nove "vlade EU", kako je još naziva EK?
Ursuli fon der Lajen curi vreme: Ko su novi članovi Evropske komisije?Getty © Pier Marco Tacca

Nakon što je Ursuli fon der Lajen dodeljen novi mandat za predsednika Evropske komisije, do kraja avgusta ističe rok do kada će morati da imenuje nove članove ovog izvršnog organa Evropske unije.

Briselski sajt "Politiko" piše da se Fon der Lajenova vratila sa letnjeg odmora u Nemačkoj, te da privodi kraju spisak svojih novih saradnika. Do sada su poznata ime 19 članova EK, dok je osam i dalje nepoznato.

Ono što se za sada zna je da će premijerka Estonije Kaja Kalas sigurno biti deo nove postavke Evropske komisije. Ona je u julu podnela ostavku u Estoniji, a preuzeće funkciju šefa spoljne službe EU.

Objavljena su imena do sad imenovanih članova, čiji izbor mora da potvrdi Evropski parlament. Napominje se da osam zemalja još nije dostavilo zvanični izbor svojih predstavnika za Evropsku komisiju.

Aktuelni ministar finansija Austrije Magnus Bruner biće novi član Evropske komisije, u ime Hrvatske evropska komesarka za demokratiju i demografiju Dubravka Šuica biće takođe članica EK.

U ime Kipra u EK ulazi Kostas Kadiz, trenutno dekan Fakulteta medicinskih nauka na Univerzitetu Frederik na Kipru. Ipak, Kadiz ima političko iskustvo, jer je ranije bio ministar zdravlja, obrazovanja i kulture, kao i poljoprivrede i životne sredine.

Češki ministar industrije i trgovine Jozef Cikela biće novi član EK, a u ime Finske Hena Virkunen, trenutno poslanik u Evropskom parlamentu.

Evropski komesar za unutrašnje tržište i usluge Tjeri Breton, koji je nedavno ušao u sukob sa milijarderom Ilonom Maskom biće, takođe član novog sastava EK, piše "Politiko".

Guverner oblasti centralne Makedonije Apostolos Cicikostas biće grčki predstavnik u EU, dok će u ime Mađarske u EK biti Oliver Varhelji.

Aktuelni ministar finansija Irske Mihael Mekgrat ulazi u EK, dok će mesto zadržati u ime Letonije izvršni potpredsednik Evropske komisije za privredu Valdis Dombrovskis.

Predstavnik Malte u EK biće Glen Mikalef, doskorašnji šef kabineta malteškog premijera Roberta Abelea.

Aktuelni evropski komesar za klimatske akcije Vopke Hoekstra u ime Holandije ostaće član EK, dok će ambasador Poljske u EU Pjotr Serafin postati član EK.

Mesto u EK zadržaće aktuelni izvršni potpredsednik Evropske komisije za Evropski zeleni dogovor Maroš Šefčovič, inače iz Slovačke, a ume Slovenije u EK ulazi Tomaž Vesel, po struci advokat, bivši predsednik slovenačkog revizorskog suda.

Zamenica španskog premijera i ministarka za ekološku tranziciju Teresa Ribera biće članica EK, kao švedska ministarka za evropske poslove Džezika Rosval.

Za sad su nepoznati novi članovi EK iz Rumunije, Portugala, Luksebmurga, Litvanije, Italije, Danske, Bugarske i Belgije.

image