Svet

Sila Boga ne moli: Novi sukobi ortodoksnih Jevreja i policije u Jerusalimu (VIDEO)

Razlog za protest je odluka Vrhovnog suda Izraela, koji je presudio da ortodoksni Jevreji podležu vojnoj obavezi ravnopravno sa svim građanima zemlje.
Sila Boga ne moli: Novi sukobi ortodoksnih Jevreja i policije u Jerusalimu (VIDEO)© REUTERS/Ammar Awad

Novi sukobi između policije i ortodoksnih Jevreja (Hareda) izbili su u Jerusalimu zbog služenja vojnog roka i rata u Pojasu Gaze. Iako su vlast i Vrhovni sud odlučili da oni treba da služe vojni rok, od kojeg su do skoro bili oslobođeni, Haredi ne žele da budu deo Izraelskih odbrambenih snaga što je dovelo do novog nasilja na ulicama.

Razlog za protest je odluka Vrhovnog suda Izraela, koji je 25. juna presudio da studenti ješive podležu vojnoj obavezi ravnopravno sa svim građanima zemlje.

"Na vrhuncu teškog rata, teret nejednakosti je veći nego ikad", jednoglasno je odlučio sud.

Osim toga, sud je zabranio finansiranje verskih obrazovnih ustanova čiji učenici nisu upućeni na služenje vojnog roka.

Od osnivanja Izraela 1948. jevrejski muškarci koji proučavaju Toru dobivali su godišnju odgodu služenja vojske do 26. godine, kada su u potpunosti oslobođeni te dužnosti. Time se tadašnjoj grupi od 400 mladića omogućilo da uče svete tekstove i održe jevrejske tradicije. Međutim, uzimajući u obzir ratno stanje, ovaj izuzetak je izazvao žestoku debatu u društvu i od strane opozicionih partija koje su se više puta zalagale za regrutaciju ortodoksnih Jevreja u vojsku. U februaru je ovu meru podržao izraelski ministar odbrane Joav Galant.

U međuvremenu, premijer zemlje Benjamin Netanjahu bio je sklon da na zakonodavnom nivou upiše pravo Hareda da ne služe vojsku. Na taj način Netanjahu je izašao u susret religioznim partijama uključenim u vladajuću koaliciju, što je izazvalo nezadovoljstvo opozicije.

Ortodoksni Jevreji čine oko 13,5 odsto stanovništva Izraela (1,28 miliona u zemlji sa ukupnom populacijom od 9,45 miliona). Ovo je najbrže rastući deo izraelskog društva zbog visoke stope nataliteta. Prema prognozama, do kraja decenije, oni će činiti 16 posto stanovništva zemlje zbog čega deo izraelskog društva želi da Haredi služe vojsku.

Po pravilu oni ne služe vojsku, koja je obavezna za većinu Izraelaca, ne rade i posvećuju život proučavanju svetih spisa i molitvi. Izbijanjem rata u Pojasu Gaze, vojska je najavila početak prijema ortodoksnih Jevreja u svoje redove na dobrovoljnoj osnovi.

image