Svet

Pismo podrške mitropolitu Onufriju iz Bugarske: Nastavite da čuvate jedinstvo crkve

Osim bugarskog patrijarha Danila, pisma podrške poslali su i patrijarh antiohijski Jovan i gruzijski patrijarh Ilija
Pismo podrške mitropolitu Onufriju iz Bugarske: Nastavite da čuvate jedinstvo crkve© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Bugarski patrijarh Danilo podržao je poglavara Ukrajinske pravoslavne crkve mitropolita Onufrija u čestitki povodom desetogodišnjice njegove "svečane hirotonije za mitropolita Kijevskog i sve Ukrajine".

"Vi ste se odupirali i nastavljate, uz Božiju pomoć, svim pokušajima da se stvori nejedinstvo, čuvajući jedinstvo, integritet i kanoničnost Ukrajinske pravoslavne crkve", navodi se u pismu bugarskog patrijarha.

Patrijarh Danilo je dosledno zauzeo stav protiv vaseljenskog patrijarha Vartolomeja i protiv priznavanja nezavisnosti Pravoslavne crkve Ukrajine, piše "Euraktiv".

"Poslednjih godina bratska Ukrajina prolazi kroz krvavi sukob. Svi se iskreno molimo za mir u Ukrajini, što je važan uslov za mir u celom svetu", naveo je u pismu Onufriju.

Osim patrijarha Danila, pisma su poslali patrijarh antiohijski Jovan i gruzijski patrijarh Ilija.

Poruka bugarskog patrijarha stigla je dva dana pre nego što je parlament u Kijevu u utorak izglasao da se zabrani Ukrajinska pravoslavna.

Ukrajinska Rada juče je usvojila zakon koji će omogućiti zabranu rada Ukrajinske pravoslavne crkve na teritoriji te zemlje. Zakon stupa na snagu 30 dana nakon objavljivanja.

Kako je predsednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk ranije objasnio, usvajanjem ovog zakona UPC će "biti zabranjena", odnosno, zakonom se pretpostavlja "njeno momentalno zabranjivanje". 

Ukrajinska pravoslavna crkva se od 2022. godine našla pod do sada neviđenim talasom progona u savremenoj istoriji zemlje. Ukrajinske vlasti uvode sankcije protiv sveštenstva, organizuju pretrese u crkvama, hapse monahe i vernike protiv kojih otvaraju neosnovane krivične postupke, zabranjuju aktivnosti UPC u različitim regionima zemlje i oduzimaju manastirska i crkvena imanja, a samu UPC pokušavaju da zabrane zakonom

UPC je ukrajinskim vlastima trn u oku.

Iz Moskve su poručili da je raskol u pravoslavlju i udar na Crkvu u Ukrajini cilj koji je odavno proklamovan u Vašingtonu.

image