Rusija

Mitropolit UPC apelovao na UN u vezi sa provokacijama: Zaustavite bezakonje

Mitropolit Teodosije se obratio Savetu za ljudska prava pri UN, kao i organizacijama za ljudska prava, stranim i ukrajinskim, kao zvaničnu izjavu institucijama za sprovođenje zakona u Ukrajine, SBU i tužilaštvu Čerkaske oblasti
Mitropolit UPC apelovao na UN u vezi sa provokacijama: Zaustavite bezakonje© Mykola Miakshykov/Keystone Press Agency

Mitropolit čerkasko-kanivski Teodosije obratio se danas Savetu za ljudska prava pri UN i drugim međunarodnim organizacijama za ljudska prava povodom provokacije na račun Sabornog hrama Arhangela Mihaila Čerkaske eparhije UPC.

"Molim vas da prihvatite ovaj apel Savetu za ljudska prava pri UN, a posebno prema drugim organizacijama za ljudska prava, stranim i ukrajinskim, kao zvaničnu izjavu institucijama za sprovođenje zakona u Ukrajine, SBU i tužilaštvu Čerkaske oblasti", rekao je mitropolit Čerkaske eparhije UPC, koji je danas došao na ročište u Sosnovski sud u Čerkasu, protiv koga se vodi sudski postupak duže od godinu dana.

Istovremeno, prema njegovim rečima, zakazan je fiktivni sastanak "parohijske zajednice" bez nastojatelja, odnosno samog mitropolita, i parohijana. Mitropolit je naglasio da ovaj sastanak neće imati nikakvu pravnu snagu, kao i da Saborna crkva Arhangela Mihaila i zemljište pripadaju pravnom licu "Čerkaska eparhija Ukrajinske pravoslavne crkve".

Na snimku se čuju predstavnici raskolničke pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) kako u pozadini uzvikuju uvrede, pokušavajući da zagluše govor mitropolita.

"Ovi takozvani aktivisti nam ne daju mogućnost da se obratimo sudu i, nažalost, ni organi za sprovođenje zakona, ni druge bezbednosne službe države ne mogu da me zaštite kao građanina Ukrajine od ovih skandala", naglasio je mitropolit.

On je napomenuo da su pre nekoliko dana provokatori PCU slomili ruku jednom od parohijana UPC u tuči kod zgrade suda.

Podsećamo, u proleće 2023. godine sud u Čerkasima stavio je mitropolita Teodosija u kućni pritvor, uz nošenje uređaja za elektronski nadzor.

Mitropolit Teodosije je na skupu u UN govorio o progonu sveštenstva kanonske UPC u Ukrajini i pozvao na "zaustavljanje bezakonja". Sud je 29. maja stavio mitropolita u dvadesetčetvoročasovni pritvor do 27. jula.

Predstavnici UN više puta skretali pažnju na kritičnu situaciju u vezi kršenja prava vernika UPC. U tom kontekstu, kancelarija visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava je 24. marta 2023. objavila izveštaj o slobodi veroispovesti u Ukrajini za period od 1. avgusta 2022. do 31. januara 2023. godine, u kojem se izražava zabrinutost zbog upotrebe tzv. "mera bezbednosti" od strane SBU protiv UPC.

"SBU je izvršila pretres na mnogim mestima (neke od njih su okvalifikovale kao "mere bezbednosti") i to u nekoliko manastira, kancelarija, obrazovnih ustanova i drugih poseda UPC u Kijevu, Rivneu, Žitomiru, Ivano-Frankovsku, Černovcima, Dnjepropetrovsku, Hmeljnickom, Čerkasima, Volinju, Hersonske, Ternopoljske, Poltavske i Zakarpatske oblasti".

U izveštaju se navodi da su pojedini sveštenici UPC ispitivani uz pomoć poligrafa i da su protiv njih podignute najmanje tri krivične prijave, koje se odnose na "kršenje ravnopravnosti građana na osnovu nacionalne i verske pripadnosti kao i zadiranje u teritorijalni integritet i neprikosnovenost Ukrajine".  

image