Rusija

Ruska pravoslavna crkva: Zelenski ne može da mobiliše Boga

Ukrajinski predsednik je prethodno rekao da Bog "na ramenu nosi ševron (bedž) sa ukrajinskom zastavom"
Ruska pravoslavna crkva: Zelenski ne može da mobiliše Boga© Tanjug/Sergei Vlasov/Russian Orthodox Church Press Service via AP

Vladimir Zelenski ne može da mobiliše Boga u borbi protiv Moskve, saopštila je Ruska pravoslavna crkva, odbacivši izjave ukrajinskog predsednika u njegovog uskršnjem govoru.

Zelenski je, naime, u video obraćanju Boga nazvao "saveznikom" Ukrajine koji "na ramenu nosi ševron (bedž) sa ukrajinskom zastavom".

"Gospod nije stanovnik Kijevske oblasti da bi ga Zelenski mobilisao i stavio u ukrajinsku vojsku. Njegove izjave ne zaslužuju nikakvu pažnju", rekao je Vahtang Kipšidze, šef Odeljenja za odnose sa javnošću ruske crkve, za portal "Njuz.ru".

Kipšidze je ukrajinskog lidera osudio kao "nevernika" koji "tvrdi da može da odluči u ime Boga čiji je On saveznik".

Kijev je pojačao obračun protiv jedine kanonske crkve u zemlji, Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), optužujući sveštenstvo da su "agenti Moskve". UPC se odrekla istorijskih veza sa Moskvom nakon što je Rusija pokrenula Specijalnu vojnu operaciju u februaru 2022.

Ipak, ukrajinske vlasti su pokrenule krivične postupke protiv više od 60 sveštenika i zaplenile su manastire i njihovu imovinu, a Kijev podržava nekanonsku Pravoslavnu crkvu Ukrajine (PCU).

Ukrajinska vlada je prošle godine predstavila nacrt zakona koji bi otvorio put ka eventualnoj zabrani UPC. Zakon je, međutim, od tada u zastoju.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril, osudio je kampanju protiv UPC, nazvavši je kršenjem verskih prava.

image