Rusija

Ruski patrijarh čestitao vernicima Vaskrs: Ništa nas ne može pobediti ako smo sa Hristom

Poglavar Ruske pravoslavne crkve uputio je čestitku pravoslavnim vernicima i istakao da se Vaskrsenjem i na Krstu ljudima javio Bog beskrajne dobrote i savršene ljubavi
Ruski patrijarh čestitao vernicima Vaskrs: Ništa nas ne može pobediti ako smo sa HristomGetty © Dima Korotayev / Stringer

Ruski patrijarh Kiril čestitao je danas pravoslavnim vernicima predstojeći praznik Hristovog Vaskrsenja i napomenuo da svest o ljubavi Božijoj "daje snagu da se prevaziđu najteža duševna stanja i teške okolnosti".

"Hristos vaskrse! U ove dve životne reči nalazi se toliko snage da od njih lica ljudi blistaju duhovnom radošću i stvarnost se oko nas bukvalno preobražava. Ovaploćenjem, stradanjem i podizanjem nakon tri dana, Spasitelj obnavlja ljudsku prirodu, izbavlja nas od vlasti greha i smrti, otvara ljudima vrata Carstva Nebeskog i ukazuje nam put ka jedinstvu sa Tvorcem. U Hristu, koji je pomirio svet sa Bogom, svi imamo priliku da steknemo život večni", navodi se u Vaskršnjoj poslanici patrijarha Kirila sveštenstvu i mirjanima RPC.

Prema rečima poglavara RPC, Vaskrsenje Hristovo je kamen temeljac pravoslavne vere.

"Time što je ustao iz groba Spasitelj pretvara smrt u besmrtnost, tugu u radost, propast u nadu. Na Krstu i u Vaskrsenju otkriva nam se Bog beskrajne dobrote i savršene ljubavi. Saznanje o toj ljubavi koja sve pobeđuje podstiče nas na zahvalnost Tvorcu. Neka nas sve ovo slavlje nadahne da živimo u veri i ljubavi, znajući da nas ne može pobediti ni smrt, ni patnja, ni zlo ako smo sa Hristom i u Hristu, koji je pobedio greh, smrt i svaku nepravdu", poručio je vernicima patrijarh Kiril.

image