Svet

Nisam to učinio: Bajden negira da je Uskrs proglasio Danom transrodnih osoba

Kritičarima se činilo da je američki predsednik negirao veoma kontroverzan potez samo dan nakon što ga je načinio
Nisam to učinio: Bajden negira da je Uskrs proglasio Danom transrodnih osobaGetty © Justin Sullivan/Getty Images

Američki predsednik Džozef Bajden odbacio je kritike zbog proglašavanja 31. marta Danom vidljivosti transrodnih osoba, koji se ove godine poklopio sa Uskrsom po gregorijanskom kalendaru.

Kritičari, međutim, Bajdenove dvosmislene komentare tumače kao direktno poricanje poteza koji je predsednik SAD načinio samo dan ranije.

Podsetimo, Bajden je u petak pozvao "sve Amerikance da se pridruže u uzdizanju života i glasa transrodnih osoba SAD i da rade na eliminisanju nasilja i diskriminacije zasnovane na rodnom identitetu".

Predsednik Predstavničkog doma Kongresa SAD, republikanac Majk Džonson, nazvao je Bajdenov potez "nečuvenim i odvratnim", optuživši demokratu da uništava tradiciju.

Upitan za komentar o Džonsonovim izjavama, predsednik SAD je ustvrdio da je Džonson "potpuno neinformisan" o tome šta se zbilo. Na potpitanje da objasni kako je to Džonson "neinformisan", Bajden je jednostavno rekao:

"Nisam to učinio." 

Njegov odgovor izazvao je novi talas kritika, a predsednik Predstavničkog doma je na Iksu (nekadašnji Tviter) objavio isečak iz predsednikovog govora.

Drugi su, pak, tvrdili da je predsednik SAD hteo da istakne da on nije bio taj koji je uveo tradiciju Dana vidljivosti transrodnih osoba, umesto negiranja sopstvenih primedbi.

Proklamacija datira iz 2009. godine, kada ju je tadašnji predsednik Barak Obama predstavio ubrzo nakon stupanja na vlast, označivši 31. mart Danom vidljivosti transrodnih osoba. Datum se više neće poklapati sa Uskrsom po gregorijanskom kalendaru decenijama.

Čini se da je i Bela kuća podržala ovaj stav, a portparolka Karin Žan-Pjer je insistirala da je svaka reakcija na predsednikov potez "dezinformacija".

"Jako sam iznenađena dezinformacijama oko ovoga i želim da budem vrlo jasna: svake godine u proteklih nekoliko godina 31. marta se obeležava Dan vidljivosti transrodnih osoba", rekla je ona, dodavši da je situacije bila očigledna "za ljude koji razumeju kako kalendar funkcioniše".

"Uskrs pada na različite dane svake godine, a ove godine se desilo da se poklopi sa Danom vidljivosti transrodnih osoba. I to je jednostavna činjenica. To je ono što se dogodilo", objasnila je ona.

Ipak, ova afera je izazvala buru kritika od strane istaknutih hrišćana i konzervativaca, dodatno pogoršana činjenicom da je Bajdenova administracija odlučila da zabrani deci koja učestvuju u konkursu za dizajn uskršnjih jaja da koriste verske motive.

image