Svet

Bajden u klinču sa hrišćanima: Proglasio Dan vidljivosti transrodnih osoba baš na Uskrs

Američki predsednik je pozvao sve Amerikance da se pridruže u podizanju glasa transrodnih osoba širom zemlje, ali ujedno uvredio rimokatolike koji danas proslavljaju najveći hrišćanski praznik
Bajden u klinču sa hrišćanima: Proglasio Dan vidljivosti transrodnih osoba baš na Uskrs© Alex Wong/Getty Images

Američki predsednik Džozef Bajden suočava se sa žešćim kritikama iz izbornog štaba Donalda Trampa i verskih konzervativaca zbog proglašenja 31.marta Danom vidljivosti transrodnih osoba".

Demokrata je u petak uputio proglas, pozivajući "sve Amerikance da se pridruže u podizanju glasa transrodnih osoba širom naše zemlje i da rade na eliminisanju nasilja i diskriminacije zasnovane na rodnom identitetu", piše AP.

Međutim, zbog toga što je 31. mart pao na Uskrs, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, iz Trampovog štaba optužili su Bajdena da je neosetljiv na religiju, a potom su usledile brojne kritike republikanaca.

"Pozivamo neuspešnu kampanju Džoa Bajdena i Belu kuću da se izvine milionima katolika i hrišćana širom Amerike koji veruju da je danas vreme za samo jednu proslavu — vaskrsenja Isusa Hrista", rekla je Karolajn Levit, sekretar za štampu Trampove kampanje.

Ona je prozvala Bajdenovu administraciju zbog "višegodišnjih napada na hrišćansku veru".

Portparol Bele kuće Endrju Bejts rekao je da republikanci koji kritikuju Bajdena "žele da podele i oslabe Ameriku okrutnom mržnjom i nepoštenom retorikom".

"Kao hrišćanin koji Uskrs slavi sa porodicom, predsednik Bajden se zalaže za okupljanje ljudi i očuvanje dostojanstva i sloboda svakog Amerikanca. Predsednik Bajden nikada neće zloupotrebiti svoju veru u političke svrhe ili zarad profita", rekao je Bejts. 

Da podsetimo, Bajdenovi politički stavovi o gej brakovima i podršci ženama na pravo na abortus doveli su ga u sukob sa mnogim konzervativnim hrišćanima.

image