Svet

Prekidali skup Bajdena i donatora: Uz povike "krv je na vašim rukama" skupili 26 miliona dolara

Klinton mu je skočio u odbranu, tvrdeći da je predsedniku SAD stalo do samoopredeljenja Palestinaca i uspostavljanja rešenja sa dve države
Prekidali skup Bajdena i donatora: Uz povike "krv je na vašim rukama" skupili 26 miliona dolara© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Propalestinski demonstranti su u četvrtak uveče više puta prekidali akciju prikupljanja sredstava predsednika Džozefa Bajdena na kojoj su učestvovali bivši predsednici Barak Obama i Bil Klinton — naglašavajući tako ozbiljan izborni izazov za aktuelnog predsednika iako je zaradio 26 miliona dolara.

Prekidanja, između ostalog i ona uz povike "krv je na vašim rukama", frustrirali su Bajdena, koji ovih dana, izgleda plaća svoju podršku Izraelu u krvavom ratu protiv Hamasa.

Klinton mu je skočio u odbranu, tvrdeći da je Bajdenu stalo do samoopredeljenja Palestinaca i uspostavljanja rešenja sa dve države. Obama je takođe rekao da je Bajden ima čvrsto moralno gledište tokom ovog sukoba.

Događaj, koji je, prema pisanju "Politika", zaradio gotovo dvostruko više nego što je Tramp prikupio tokom čitavog januara, sasvim je izvesno, nadovezaće se na Bajdenovu već ostvarenu prednost u gotovini u odnosu na bivšeg predsednika. A zajednički nastup popularnih demokratskih bivših predsednika, koji bi zlonamerni nazvali i "crnom trojkom", bio je tu da posvedoči da iza Bajdena stoji jedinstvena stranka.

Međutim, uoči skupa, stotine demonstranata je marširalo pored kolone Bajdenovih pristalica, pozivajući na prekid vatre u Gazi i kritikujući Bajdena. Dok su prisutni odlazili, demonstranti postrojeni na Šestoj aveniji uzvikivali su "pristalica genocida" i "prekini vatru odmah".

Sva tri predsednika tokom obraćanja, "upozoravali su" javnost na navodnu pretnju koju bi predstavljao Tramp ako se vrati u Belu kuću. Pozivajući se na Trampove komentare da bi bio diktator "na jedan dan" ako bi ponovo izabran , Bajden je rekao da se "on ne šali" i da to "zaista potresa čitav svet".

Obama je takođe pozvao demokrate da podrže Bajdenov reizbor, ističući njegove napore da ograniči cenu insulina zasnovane na Zakonu o pristupačnoj nezi i Zakonu o zdravstvenom osiguranju dece, zakonima koji su potpisali Obama i Klintonova.

"Gle, strasti su uzburkane zbog onoga protiv čega smo, i Džo je potpuno u pravu kada kaže da imamo ne samo kandidata, već, iskreno, stranku i čitavu infrastrukturu, koja se sve više ne bavi suštinom Amerike", rekao je Obama, dodajući kako oni, međutim, imaju da ispričaju "pozitivnu priču".

Tramp je takođe u četvrtak bio u Njujorku kako bi prisustvovao bdenju za njujorškog policajca koji je ubijen na dužnosti u ponedeljak. Trampova kampanja je koristila podeljeni ekran da udari i na Bajdena koji vreme  troši samo na novac bogatih donatora i poznatih ličnosti.

image