Svet

Srce demokratsko, mozak republikanski: Šef "Džej Pi Morgana" ručao sa Kamalom Haris

Sastanak sa Bajdenovom potpredsednicom usledio je nakon što je gigant Volstrita ishvalio Donalda Trampa
Srce demokratsko, mozak republikanski: Šef "Džej Pi Morgana" ručao sa Kamalom HarisGetty © Chip Somodevilla / Staff

Izvršni direktor "Džej Pi Morgan Čejsa" Džejmi Dajmon sreo se na ručku u Beloj kući sa potpredsednicom SAD Kamalom Haris, prenosi "Fajnenšel tajms" pozivajući se na izvore.

Ručak je organizovan u teškom trenutku za odnose Bajdenove administracije i američkog biznisa, i ukazuje na pokušaj obe strane da poboljšaju odnos kako se približavaju izbori, navodi medij i podseća da je privatni sastanak organizovan nakon što je Dajmon pohvalio Donalda Trampa za njegovo rukovanje američkom ekonomijom i spoljnom politikom dok je bio predsednik.

Predsednik Džozef Bajden pozvao je na uvođenje većih poreze za bogate i velike korporacije i, u jeku kampanje, stao je na stranu sindikata u pregovorima o ugovorima i kritikovao kompanije zbog povećanja cena i naknada. Istovremeno, bankarska industrija usprotivila se predlogu američkih regulatora za stroža pravila o kapitalu banaka.

Dajmon se već godinama pominje kao mogući ministar finansija SAD. Dugo je sebe opisivao kao demokratu, ali su se njegovi stavovi poslednjih godina razlikovali od stranačkih. On je 2019. za Si-En-Bi-Si rekao da mu je "srce demokratsko, ali moj mozak je nekako republikanski".

U intervjuu u Davosu, Dajmon je pohvalio Trampovo predsednikovanje. "Bio je u pravu u vezi sa NATO-om, u pravu u vezi sa imigracijom. On je prilično dobro razvio privredu. Reforma poreza na trgovinu je uspela. Bio je u pravu što se tiče Kine", rekao je tada.

Dajmon je imao i nekoliko telefonskih razgovora sa Niki Hejli tokom republikanskih unutarstranačkih izbora, na koju su mnogi njujorški finansijeri gledali kao na alternativu Trampu. Dajmon je radio u Trampovoj poslovnoj savetodavnoj grupi 2017. godine i rekao je da bi "pokušao da pomogne svakom predsedniku Sjedinjenih Država jer je sam patriota".

Takođe je intenzivno radio sa Bajdenovom administracijom prošle godine tokom bankarske krize koja je pogodila SAD.

image