Ekonomija

Živeo kralj Džejmi Dajmon: Skandal sa Epstinom ne dotiče "vladara" Volstrita

Da li je "Džej Pi Morgan" postao prevelik za svoje dobro
Živeo kralj Džejmi Dajmon: Skandal sa Epstinom ne dotiče "vladara" VolstritaGetty © Drew Angerer / Staff

Uši su mu manje i nema krunu, ali na Volstritu, Džejmi Dajmon je američki odgovor kralju Čarlsu - jedni mu se ulizuju, drugi mu zameraju, ali je on neosporno moćan, piše "Fajnenšel tajms".

Nekoliko dana pre krunisanja britanskog monarha, Dajmon je učvrstio svoj "kraljevski status" u finansijama još jednim značajnim ugovorom za "Džej Pi Morgan Čejs", banku koju vodi od 2005.

U preuzimanju propale "Prve republičke banke" kom je posredovala država, Dajmonov "Džej Pi Morgan" narastao je na tri puta veću veličinu pre finansijske krize 2008. godine pa sada raspolaže bazom sredstava od skoro četiri biliona dolara.

Preuzimanje "Prve republičke" podseća na dva velika sporazuma o spasavanju tokom krizne 2008. kada su kreatori politike radili sa Dajmonom kako bi olakšali "Džej Pi Morganu" da kupi propalu investicionu banku "Ber Sterns" i "Vašington mjutual", problematičnog komercijalnog zajmodavca.

Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC), koja upravlja bankrotom američkih banaka i posreduje u preuzimanju "Prve republičke banke", jasno je stavila do znanja da je "Džej Pi Morgan" dobio posao pre drugih ponuđača, u suštini zahvaljujući svojoj snazi.

Kako su se turbulencije poslednjih meseci pretvorile u pravu krizu regionalnih banaka, "Džej Pi Morgan" bi mogao da postane prirodni kupac drugih problematičnih banaka. To se ne čini ni zdravim ni održivim na duže vreme, navodi "Fajnenšel tajms".

Nije da je i kratkoročna slika savršena. Nestabilna finansijska situacija poslednjih meseci do sada se pokazala korisnom za velike banke, koje imaju veće poverenje štediša i investitora u kapital. Ali barem teoretski, nestabilnost bi mogla da se proširi i izvan slabijih regionalnih banaka - posebno ako nadolazeći plafon američkog državnog duga dovede do neplaćanja.

U takvoj vrsti tmurnog scenarija, što je banka veća, to je veći problem. U odnosu na sistemski rizik koje velike banke predstavljaju za svoje matične zemlje u drugim delovima sveta, "Džej Pi Morgan" je zapravo skromne veličine, navodi "Fajnenšel tajms".

Imovina banke je manja od 17 odsto američkog bruto domaćeg proizvoda. Banka bi morala da spase još 102 "Prve republičke" da bi se čak izjednačila sa američkim BDP-om (ili njih 234 da bi došla do dvostruko većeg BDP-a, veličine UBS-a u odnosu na švajcarsku ekonomiju nakon spasavanja "Kredi Svisa").

I u smislu tržišnog udela, "Džej Pi Morgan" izgleda skromno prema međunarodnim standardima, sa udelom domaćih depozita manjim od 15 odsto, što je upola manje od UBS-a, nakon "Kredi Svisa".

Međutim, u apsolutnom smislu, "Džej Pi Morgan" je ogroman i bez premca u zapadnom svetu. Samo četiri velika kineska zajmodavca nadmašuju ga u imovini. A s obzirom da kritičari izražavaju svoje protivljenje njegovom statusu kod FDIC, postoji šansa da će banka biti prinuđena da ispuni strože regulatorne standarde.

Ona već ima neuobičajeno visok koeficijent osnovnog kapitala prvog reda – ključnu meru finansijske snage – velikim delom zato što podleže najvećem kapitalnom dodatku od bilo koje globalne sistemski važne banke. Taj bi dodatak mogao biti još veći, smatraju neki analitičari, nadoknađujući finansijsku korist od njenog rastućeg obima.

Što nas dovodi do pitanja da li "Džej Pi Morgan" ima koristi od takvih poslova, navodi "Fajnenšel tajms". Osvrt na ranije i daleko veće akvizicije iz 2008. donosi mešovite zaključke. Iako su ojačali poslovanje u određenim oblastima, preuzeta preduzeća su takođe činila većinu od 19 milijardi dolara pravnih troškova i kazni koje je na kraju banka platila, uglavnom u vezi sa zastarelim hipotekarnim prekršajima. To iskustvo je navelo Dajmona da obeća da više nikada neće ući u posao kakav je bio "Ber Sterns".

Koliko god da su ove vrste transakcija dobre ili loše za "Džej Pi Morgan", jasno je da one stvaraju sve veću banku kojom postaje sve teži rukovati.

Jedan od razloga za Dajmonov kvazi-kraljevski status je taj što on ima konzistentan skor kada je reč o odgovaranju na izazove - sa izuzetkom čudne odanosti banke bivšem klijentu i kasnije osuđenom seksualnom prestupniku Džefriju Epstinu.

Ali ako postoje sumnje u sposobnost 67-godišnjaka da vodi sve veću i složeniju banku, postoji još više o (nepoznatom) nasledniku njegovog prestola. Čak i bez tog rizika sukcesije, američke vlasti bi trebalo da odmere hitno pitanje: da li je "Džej Pi Morgan" prevelik - prevelik da bi propao, prevelik da bi se njime moglo upravljati, ili kako FDIC misli, prevelik da bi se mogao bez njega, zaključuje "Fajnenšel tajms".

image