Svet

Širi se toksični krug oko Epstinovog leša: Pod istragom izvršni direktor "Džej-Pi Morgana"

Tužilaštvo optužuje Džejmija Dajmona da je štitio svog klijenta Džefrija Epstina iako se znalo za njegove seksualne zločine
Širi se toksični krug oko Epstinovog leša: Pod istragom izvršni direktor "Džej-Pi Morgana"www.globallookpress.com © CNP/AdMedia

Finansijska korporacija "Džej-Pi Morgan" ponovo se našla pod pritiskom da preda dokumentaciju svog dugogodišnjeg izvršnog direktora Džejmija Dajmona u okviru parnice protiv banke zbog pružanja usluga pedofilu Džefriju Epstinu i njegovim saradnicima, uprkos brojnim upozorenjima.

Kako prenosi "Fajnenšel tajms", advokati uključeni u dva odvojena slučaja - jedan koji je pokrenula navodna Epstinova žrtva, a drugi tužilaštvo Američkih Devičanskih ostrva gde je Epstin imao kuću - zatražili su od njujorškog sudije da natera banku da dostavi liste poziva i prepiske Džejmija Dajmona pre 2006. godine i u periodu 2014-2019.

"Džej-Pi Morgan", sa kojim je Epstin poslovao od 1998. do 2013. godine, "do danas nije uspeo da dostavi nijedan dokument stariji od 2006. godine i odbija da pregleda te materijale" koji su pripadali ključnim ljudima, uključujući Dajmona, "tvrdeći da bi to bilo preterano opterećujuće", naveli su advokati neimenovane žrtve.

Američka Devičanska Ostrva, koja su optužila "Džej-Pi Morgan" da je "svesno, nepromišljeno i protivzakonito" isplaćivao sredstva kako Epstinovim saradnicima tako i žrtvama čime su pomagali u trgovini ljudima, i ponovila su tvrdnju da je "Dajmon bio lično umešan u odluku da zadrži otvorenim Epstinove račune, uprkos tome što je bio svestan visokog rizika", kao i da je prihvatao kao klijente ljude koje im je Epstin preporučivao.

U tužbi se dodaje da, uprkos tome što je izvršni direktor povezan sa ovom "veoma reletanvnom temom", banka pristala da im obezbedi dokumentaciju samo do 2014. godine.

Američka Devičanska ostrva tvrde da imaju prava da saznaju da li je i šta banka saznala o ponašanju Epstina 2019, što nisu znali prethodnih deset godina, od poslednjeg puta kada je Epstin optužen (i priznao krivicu) za seksualno zlostavljanje dece i kada je "Džej-Pi Morgan" prešao preko toga i nastavio da sarađuje sa njim.

Advokati Epstinove žrtve kažu da je on već 2000. godine razvio bliske lične odnose sa bivšim izvršnim direktorom "Džej-Pi Morgana" Džesom Stejlijem, nakon čega je budući šef "Barkliza" više puta dolazio Epstinu u posetu, što dokazuju "dokumenta iz 1998–2006", kao i da bi tražena dokumenta Dajmona bila "veoma relevantna" za tvrdnje neimenovane žene o trgovini ljudima.

U delimično necenzurisanoj žalbi Američkih Devičanskih ostrva, koja je prošle sedmice procurila u javnost, navodi se da je Dajmon izvršio reviziju Epstinovih računa nakon njegovog hapšenja na Floridi zbog optužbi za podsticanje prostitucije 2006.

Interni mejl koji se citira u žalbi glasi: "Računam na odliv Epstinove imovine '08 (120 miliona dolara ili tako nešto?) jer ne mogu da zamislim da će ostati (zavisno od Dajmonove revizije)".

Iz "Džej-Pi Morgana" je saopšteno da nisu pronašli nikakve dokaze o takvoj reviziji niti je se Dejmon seća. U saopštenju se dodaje da su obe tužbe "bez osnova".

Epstin se izjasnio krivim za podsticanje prostitucije na Floridi 2008. godine. Nakon što je medijsko izveštavanje ponovo privuklo pažnju na taj slučaj, federalni tužioci u Njujorku su ga 2019. optužili za trgovinu i seksualno zlostavljanje desetina devojaka. Ubio se u zatvoru nekoliko nedelja kasnije.

Džejmi Dajmon je, inače, jedan od nekolicine šefova banaka koji je postao milijarder. Kada je Barak Obama pobedio na izborima u SAD 2008. spekulisalo se da će Dajmonu pripasti mesto ministra finansija.

Posle referenduma o izlasku Britanije iz EU, donirao je ogromne sume novca za kampanju "Ostani", i, iako je donator Demokratske stranke, pružao je ekonomske savete tadašnjem predsedniku Donaldu Trampu.

image