Svet

Direktor "Džej Pi Morgana" moraće sudu da objasni svoje veze sa Epstinom

Svedočenje bi trebalo da bude održano iza zatvorenih vrata u maju, dok se banka suočava sa parnicama
Direktor "Džej Pi Morgana" moraće sudu da objasni svoje veze sa Epstinomwww.globallookpress.com © CNP/AdMedia

Džejmi Dajmon, dugogodišnji izvršni direktor "Džej Pi Morgan Čejsa" biće saslušan pred sudom zbog odluke njegove banke da zadrži pokojnog seksualnog prestupnika Džefrija Epstina kao klijenta, piše "Fajnenšel tajms" pozivajući se na izvore.

Svedočenje pred sudom, koje bi trebalo da se održi iza zatvorenih vrata u maju, je najnoviji razvoj događaja u dva slučaja visokog profila koje je protiv najveće američke banke pokrenula navodna Epstinova žrtva i Američka Devičanska ostrva, gde je osramoćeni finansijer imao dom.

U tužbama se tvrdi da je "Džej Pi Morgan", Epstinova banka od 1998. do 2013. imao koristi od trgovine ljudima i ignorisao nekoliko internih upozorenja o nezakonitom ponašanju svog klijenta. Zajmodavac je odbacio ove optužbe.

Pretpretresni postupak otkrio je komunikaciju između zaposlenih u banci da je Dajmon zadržao Epstina kao klijenta. "Džej Pi Morgan" je negirao ove optužbe.

Osoba koja je upoznata sa internom istragom banke rekla je da nije pronađena evidencija o tome da je Dajmon bio u direktnoj komunikaciji sa Epstinom ili da je bio uključen u bilo kakvu diskusiju o zadržavanju njega kao klijenta.

Advokati "Džej Pi Morgana" pokušali su da spreče svedočenje Dajmona, kao i da ograniče broj dokumenata predatih tokom pretpretresnog postupka.

Prošle nedelje, sudija Džed Rakof, koji je zadužen za slučajeve, delimično je odbio zahtev "Džej Pi Morgana" da odbaci tužbe i dozvolio neka potraživanja protiv banke — kao i neka protiv "Dojče banke" koju odvojeno tuži druga, navodna, Epstinova žrtva.

Sudija je kasnije naredio "Džej Pi Morganu" da preda dokumenta sa komunikacijama Dajmona i bivšeg generalnog savetnika Stiva Katlera od pre 2006. godine, godine kada je Epstin prvi put uhapšen.

Privremeni datum suđenja za oba slučaja zakazan je za oktobar.

image