Svet

Advokat: Izvršni direktor "Džej Pi Morgana" još 2008. znao da je Epstin seksualni predator

Dok banka tvrdi da Dajmon nije znao da je Epstin pedofil, advokat Američkih Devičanskih ostrva tvrdi suprotno
Advokat: Izvršni direktor "Džej Pi Morgana" još 2008. znao da je Epstin seksualni predatorGetty © Michael M. Santiago / Staff

Zastupnica Američkih Devičanskih ostrva rekla je na sudu da su izvršni direktor "Džej Pi Morgan Čeja" Džejmi Dajmon i bivši direktor Džes Stejli znali da je njihov klijent Džefri Epstin seksualni predator.

Banka je ranije demantovala da je Dajmon znao za sklonosti istaknutog klijenta i svu pravnu odgovornost za poslovne odnose sa Epstinom prebacila je na Stejlija, podseća Si-En-Bi-Si.

"Džejmi Dajmon je 2008. znao da je njegov klijent milijarder trgovac belim robljem", rekla je advokatica Mimi Liu američkom okružnom sudiji na Menhetnu."Stejli je znao, Dajmon je znao, 'Džej Pi Morgan Čejs' je znao" za Epstinovo kriminalno ponašanje, dodala je Liz.

Liu je podsetila da je Epstin imao više gotovinskih transakcija i elektronskih transfera, uključujući slanje stotina hiljada dolara nekolicini žena, što je trebalo da bude zvanično označeno kao sumnjivo.

"Prekršili su svako pravilo da bi olakšali njegovu trgovinu seksom u zamenu za njegovo bogatstvo, veze i preporuke. Ovaj slučaj nije samo Stejli... Pojaviće se brojna dokumenta koja će ići daleko, do kancelarije izvršnih direktora", rekla je advokatica.

Advokat "Džej Pi Morgana" osporio je te argumente, a naročito da je Dajmon znao nešto više o Epstinu.

Stejli je negirao da je znao za Epstinovo nezakonito ponašanje. Posle "Džej Pi Morgana", bio je izvršni direktor "Barkliza" od 2015. do kraja 2021. godine, kada je dao ostavku nakon istrage britanskih finansijskih regulatora o njegovim vezama sa Epstinom.

Advokati Devičanskih ostrva su ranije objavili internu prepisku banke u kojoj se vidi zabrinutost finansijskog giganta zbog ponašanja Epstina.

U tužbi Devičanskih ostrva se navodi da je banka zatvarala oči na Epstinovo seksualno zlostavljanje jer im je dovodio bogate klijente. "Džej Pi Morgan" to negira.

image