Ekonomija

Posle novog potresa u bankarskom sektoru: Ekonomisti predviđaju "novu eru" visoke inflacije

Izveštaj o prognozama Svetskog ekonomskog foruma objavljen u ponedeljak pokazuje da inflacija ostaje glavna briga
Posle novog potresa u bankarskom sektoru: Ekonomisti predviđaju "novu eru" visoke inflacijeGetty © Spencer Platt

Nakon što je "Džej Pi Morgan Čejs" kupio "Prvu republičku banku" tokom vikenda, vodeći ekonomisti predviđaju da će produženi period viših kamatnih stopa razotkriti dalje slabosti u bankarskom sektoru, potencijalno kompromitujući kapacitet centralnih banaka da obuzdaju inflaciju, piše Si-En-Bi-Si.

Nova odluka Federalnih rezervi SAD o visini referentne kamatne stope očekuje se danas, dok je za sutra zakazan sastanak Evropske centralne banke koja će takođe odlučiti da li će i za koliko povećati referentne kamatne stope.

Centralne banke širom sveta agresivno su podizale kamatne stope više od godinu dana u pokušaju da obuzdaju izuzetno visoku inflaciju, ali su ekonomisti poslednjih dana upozoravali da će pritisci na cene verovatno ostati jaki i u narednom periodu.

Izveštaj o prognozama Svetskog ekonomskog foruma (SEF) objavljen u ponedeljak ističe da inflacija ostaje glavna briga. Skoro 80 ​​odsto anketiranih ekonomista je reklo da se centralne banke suočavaju sa "kompromisom između upravljanja inflacijom i održavanja stabilnosti finansijskog sektora", dok sličan procenat očekuje da će centralne banke imati problema da dostignu svoje ciljeve inflacije.

"Većina glavnih ekonomista očekuje da će centralne banke morati da "plivaju" između želje da dodatno smanje inflaciju i zabrinutosti za finansijsku stabilnost, koja se takođe pojavila u poslednjih nekoliko meseci", rekla generalna direktorka SEF Sadija Zahidi za Si-En-Bi-Si.

Kao rezultat toga, objasnila je ona, biće teže snaći se u tom kompromisu, jer oko tri četvrtine anketiranih ekonomista očekuje da će inflacija ostati visoka, ili da centralne banke neće moći da reaguju dovoljno brzo da je svedu na ciljani nivo ispod 3 odsto.

"Prva republička banka" postala je poslednja žrtva tokom vikenda, kao treća među bankama srednje veličine u SAD koje su doživele kolaps, posle "Silikon veli benk" i "Signačer banke" početkom marta.

"Džej Pi Morgan Čejs" je pritekao u pomoć, gigant sa Volstrita pobedio je na vikend aukciji za regionalnog zajmodavca nakon što ga je zaplenilo kalifornijsko Odeljenje za finansijsku zaštitu i inovacije.

Izvršni direktor Džejmi Dajmon tvrdi da je rezolucija označila kraj nedavne tržišne turbulencije, jer je "Džej Pi Morgan Čejs" preuzeo skoro sve depozite "Prve republičke banke" i veći deo njene imovine.

Ipak, nekoliko vodećih ekonomista reklo je na samitu Svetskog ekonomskog foruma o rastu u Ženevi u utorak da će period visoke inflacije i finansijske nestabilnosti održati i u narednom periodu.

Pojedini ekonomisti, međutim, ističu da "prkosi logici" da dok privreda pokušava da se brzo okrene ka okruženju sa višim kamatnim stopama, neće biti daljih žrtava osim banaka koje su do sada doživele kolaps.

Prete nam "džepovi nestabilnosti"

Jorg Sicilija, glavni ekonomista u BBVA Grupi, rekao je da će posle naglog porasta stopa u poslednjih 15 meseci, centralne banke verovatno želeti da "sačekaju i vide" kako će se ova promena monetarne politike prenositi na privredu. Međutim, on je rekao da su veća zabrinutost potencijalni "džepovi nestabilnosti" kojih tržište trenutno nije svesno.

"U svetu u kojem smo imali veoma niske kamatne stope tokom dužeg vremenskog perioda, likvidnost sada više neće biti tako visoka kao ranije i nećete znati gde će se pojaviti sledeći problem", rekao je Sicilija na panelu.

Takođe je skrenuo pažnju na referencu u poslednjem izveštaju o finansijskoj stabilnosti Međunarodnog monetarnog fonda o "međusobnoj povezanosti" poluge, likvidnosti i ovih "džepova nestabilnosti".

"Ako međusobna povezanost džepova nestabilnosti ne ide u bankarski sistem koji obično daje kredite, to ne mora da stvori značajan problem i stoga centralne banke mogu nastaviti da se fokusiraju na inflaciju. To ne znači da nećemo imati nestabilnost, ali znači da će biti još gore ako se inflacija ne spusti na nivo blizu 2 ili 3 odsto", rekao je Sicilija.

image