Svet

Panika u kabinetu Zelenskog: Problemi sa mobilizacijom, građani nezadovoljni

Kijev ne zna kako da izvede mobilizaciju za koju je od partnera dobio novac, odbija pregovore i ustupke, iako i ukrajinski vojni predstavnici priznaju da povratak granicama iz 1991. nije moguć
Panika u kabinetu Zelenskog: Problemi sa mobilizacijom, građani nezadovoljniGetty © Laurent Van Der Stockt / Contributor

U kabinetu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog zavladala je panika zbog problema na frontu, napisao je na Telegramu poslanik Rade Aleksandar Dubinski, koji je inače u pritvoru zbog sumnje o državnoj izdaji.

"Bez obzira na spoljašnju sigurnost, predstavnici kabineta Zelenskog su u panici. Strani mediji, 'koji nikada ne lažu', predviđaju dalje povlačenje vojske, gubitak teritorije i žrtve. A u kabinetu Zelenskog ne znaju kako da izvedu masovnu mobilizaciju, za koju su partneri dali novac", tvrdi Dubinski. 

Kako je dodao, javnost je zabrinuta i zbog najnovijih izjava predstavnika ukrajinske vojske. Zamenik načelnika Glavne obaveštajne uprave Ukrajine Vadim Skibicki je, podsetimo, izjavio da ukrajinske oružane snage nisu u stanju da obezbede povratak granicama iz 1991. godine. U isto vreme, objašnjava Dubinski, kijevski režim nastavlja da odbija eventualne ustupke kako bi se postigao mir i ponavlja da su cilj Kijeva pomenute granice iz 1991. 

Situacija se dodatno zahuktava zbog toga što u maju ističe punomoćje Zelenskog, a ukoliko i "mirovna konferencija" u Švajcarskoj bude neuspešna to će, kako kaže, "biti kraj". 

"U međuvremenu, stanovništvo unutar zemlje bruji. Nivo nezadovoljstva prevazilazi sve granice. I zabranjivanje Telegrama ga neće smiriti", zaključuje ovaj poslanik Rade.

image