UN zabrinute zbog drastičnog kršenja verskih prava građana Ukrajine

Arhijereji i sveštenstvo brojnih pomesnih pravoslavnih crkava okupili su se u Ujedinjenim nacijama sa ciljem osnivanja Međunarodnog udruženja za ljudska prava crkava protiv ksenofobije i verske diskriminacije
UN zabrinute zbog drastičnog kršenja verskih prava građana UkrajineGetty © Sean Gallup

U trenutku kada se suočavamo sa jednim od najvećih problema međunarodne zajednice, kao što su stalni i sve jači napadi na mnoge autokefalne pravoslavne crkve kao i drastična kršenja verskih prava građana, i to u trenutku kada nam svetski hegemon – SAD, na najgrublji način demonstrira svoju "nadmoć" i ukazuje na besmislenost postojanja nekada značajnih i veoma važnih svetskih organizacija, kao što su Ujedinjene nacije, arhijereji i sveštenstvo brojnih pomesnih pravoslavnih crkava okupili su se 19. decembra 2023, zajedno sa brojnim nevladinim organizacijama koje imaju konsultativni status pri UN, sa ciljem osnivanja Međunarodnog udruženja za ljudska prava crkava protiv ksenofobije i verske diskriminacije.

Tim povodom je eparhija Čerkaska (UPC MP) izdala saopštenje da je međunarodno udruženje osnovano sa prevashodnim ciljem da utiče na sprečavanje i zaustavljanje progona klirika i laika kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve. Drugim rečima, ovaj čin predstavlja krik i vapaj upućen međunarodnoj zajednici koja bi konačno morala da preduzme neophodne korake u skladu sa međunarodnim zakonom i aktima, u pravcu zaustavljanja varvarskog divljanja i zlostavljanja Ukrajinske službe bezbednosti prema sveštenstvu i monaštvu Kijevsko-pečerske lavre.

U saopštenju se navodi da Koordinacioni savet Međunarodnog udruženja čine: Mitropolit čerkaski Teodosije (UPC, protiv koga se vodi sudski postupak duže od godinu dana), Mitropolit tulčinski i braclavski Jonatan (UPC, osuđen na pet godina zatvora na osnovu lažne i izmišljene optužbe), Mitropolit Vostranski Timotej (Jerusalimska patrijaršija), Arhiepiskop sevastijanski Teodosije (Jerusalimska patrijaršija), Mitropolit berlinski i nemački Marko (ROCZ), mitropolit lovečki Gavrilo (Bugarska pravoslavna crkva), protojerej Dmitro Sidor, nastojatelj užgorodskog Sabornog hrama Vozdviženja Časnog Krsta (UPC).

U tom kontekstu se dodaje da su predstavnici UN više puta izražavali zabrinutost zbog kršenja prava UPC, dok su verski lideri i aktivisti za ljudska prava stalno pozivali ukrajinske vlasti i predsednika Zelenskog, da zaustavi kršenje prava vernika UPC i tim povodom se obraćali nosiocima specijalnih mandata UN, kao što su Visoki komesar UN za ljudska prava i Savet UN za ljudska prava.

Govor mržnje i nasilje

Istine radi, neophodno je istaći da su predstavnici UN više puta skretali pažnju na kritičnu situaciju u vezi kršenja prava vernika UPC. U tom kontekstu, kancelarija visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava je 24. marta 2023. objavila izveštaj o slobodi veroispovesti u Ukrajini za period od 1. avgusta 2022. do 31. januara 2023. godine, u kojem se navode dokumenti br. 8221, br. 8262 i br. 8371 (tzv. zakona o "zabrani UPC"), i izražava zabrinutost zbog upotrebe tzv. "mera bezbednosti" od strane SBU protiv UPC.

"SBU je izvršila pretres na mnogim mestima (neke od njih su okvalifikovale kao "mere bezbednosti") i to u nekoliko manastira, kancelarija, obrazovnih ustanova i drugih poseda UPC u Kijevu, Rivneu, Žitomiru, Ivano-Frankovsku, Černovcima, Dnjepropetrovsku, Hmeljnickom, Čerkasima, Volinju, Hersonske, Ternopoljske, Poltavske i Zakarpatske oblasti". U izveštaju se navodi da su pojedini sveštenici UPC ispitivani uz pomoć poligrafa i da su protiv njih podignute najmanje tri krivične prijave, koje se odnose na "kršenje ravnopravnosti građana na osnovu nacionalne i verske pripadnosti kao i zadiranje u teritorijalni integritet i neprikosnovenost Ukrajine...".  

U vezi toga, kancelarija visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava naglašava da "OHCHR (Office of the High Commissioner of Human Rights) izražava zabrinutost da bi postupanje državnih organa protiv pripadnika UPC moglo da poprimi diskriminatorski oblik, i s tim u vezi podseća na potrebu da sve osobe koje se suočavaju sa krivičnim prijavama, moraju da uživaju pun spektar prava na pravično suđenje".

Kada je reč o izveštaju "Pregled stanja ljudskih prava u Ukrajini", za period od 1. februara do 30. aprila 2023., UN OHCHR beleži rast "govora mržnje" i nasilja nad Ukrajinskom pravoslavnom crkvom, u dokumentu u kome se navodi da su tokom 2023. gradski i regionalni saveti oblasti Hmeljnicki, Rivne i Volin zabranili aktivnosti UPC na svojim teritorijama, nakon što su to prethodno učinili regionalni saveti Lavovske, Žitomirske, Vinicke i Ternopoljske oblasti, iako je takva zabrana van nadležnosti lokalnih komiteta. Mnogi mesni odbori su se takođe prijavili za raskid ugovora o zakupu tzv. državne imovine sa UPC (reč je o zemljištu na kome se nalaze sakralni objekti UPC a koje su sovjetske komunističke vlasti dekretom oduzele i kao novog vlasnika upisale državu). U izveštaju se navode i druge "mere protiv Ukrajinske pravoslavne crkve", kao što su pretresi bogomolja i drugih objekata UPC, prijave o "sumnjivim" sveštenicima i njihovom stavljanju u kućni pritvor, situaciju sa prisilnim iseljenjem monaha iz Kijevsko-pečerske lavre.

Takođe je i HRMMU (Human Rights Monitoring Mission in Ukraine) izrazio zabrinutost da bi "kumulativni efekat vladinih akcija protiv UPC mogao da bude tretiran diskriminatorskim".

S tim u vezi je pomoćnik generalnog sekretara Kancelarije visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) Ilze Brends Keris 17. novembra 2023. iznela kritičke primedbe na usvajanje prvog predstavljanja diskriminatorskog nacrta zakona 8371. od strane ukrajinskog Parlamenta (Vrhovne Rade).

Bolni problemi

Sijaset bolnih i teših problema kako za UPC MP tako i celu pravoslavnu crkvu, pojavio se od momenta kada je carigradski patrijarh Vartolomej dao tobožnju autokefalnost raskolničkoj tvorevini u službi ukrofašizma, takozvanoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine (PCU). Od tada ne prestaje da teče krv pravoslavnih, vernih kanonskom predanju i istini, tj. krv vernika Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, na čijem je čelu mitropolit Onufrije. Iako su episkopi kanonske crkve učinili sve da dokažu odanost ukrajinskoj državi, Zelenskog i njegove rusofobe ništa ne sprečava da gone episkope i sveštenstvo UPC, da ih proglašavaju izdajnicima i okupatorima i stavljaju van zakona. Nesumnjivo da se krv lije zbog nekanonskog delovanja Vartolomeja Prvog, koji se više ponaša kao faraon nego kao carigradski patrijarh koji treba da bude samo Primus Inter Pares – Prvi među jednakima u pravoslavnoj crkvi.

Inače, slavna Carigradska patrijaršija koja je na čelu imala svece poput Svetog Grigorija Bogoslova, Jovana Zlatousta i Fotija Velikog, uvek je bila poštovana među pravoslavnim Slovenima, koji ne zaboravljaju ni svetog Kirila i Metodija što nam ih je Carigrad poslao na blagoslov za srpsku autokefaliju, koju je dobio Sveti Sava, kao ni ostala dobra dela učinjena u ljubavi crkvenoj.

Grci su, uvek to imajmo na umu, naša pravoslavne braća, dok je Vartolomej, preuzeo nadležnosti koje mu po kanonima pravoslavne crkve ne pripadaju, da sam donosi odluke i da ih jednostrano realizuje, pod uticajem zapadnih političkih i obaveštajnih centara moći.

image