Svet

Neredi u Radi: Poslanici tražili da se jedina kanonska pravoslavna crkva u Ukrajini zabrani

Sednica Rade je prekinuta nakon što su poslanici Rade blokirali govornicu, zahtevajući da se, između ostalog, razmotri zakon o zabrani kanonske UPC
Neredi u Radi: Poslanici tražili da se jedina kanonska pravoslavna crkva u Ukrajini zabraniGetty © Ukrainian Presidency / Handout/Anadolu Agency

Ukrajinski poslanici blokirali su zasedanje Rade, zahtevajući raspravu o Predlogu zakona o zabrani jedine kanonske pravoslavne crkve u Ukrajini, preneo je list "Strana".

Frakcije stranaka "Evrosolidarnost" i "Glas" blokirale su govornicu i postavile dva zahteva – formiranje komisije koja će istražiti neuspešnu izgradnju utvrđenja i pokretanje rasprave o zakonu o zabrani kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC).

Međutim, njihovi zahtevi nisu ispunjeni, a nakon što je govornica blokirana predsednik je prekinuo sednicu parlamenta.

Ukrajinska pravoslavna crkva se od 2022. godine našla pod do sada neviđenim talasom progona u savremenoj istoriji zemlje. Ukrajinske vlasti uvode sankcije protiv sveštenstva, organizuju pretrese u crkvama, hapse monahe i vernike protiv kojih otvaraju neosnovane krivične postupke, zabranjuju aktivnosti UPC u različitim regionima zemlje i oduzimaju manastirska i crkvena imanja, a samu UPC pokušavaju da zakonom zabrane nivou.

Pravno odeljenje Ukrajinske pravoslavne crkve je naglasilo da se predlogom zakona o ukidanju kanonske UPC krši pravo na slobodu veroispovesti ukrajinskih državljana koji pripadaju toj crkvi.

image