Svet

Slovačka menja propise o učešću NVO u nadziranju fondova EU

Prema sadašnjim propisima, Veće NVO ima glavnu reč u izboru predstavnika nevladinih organizacija, dok Kancelarija vladinog opunomoćenika za razvoj civilnog društva samo pruža administrativnu podršku
Slovačka menja propise o učešću NVO u nadziranju fondova EU© Wolfgang Kaehler/LightRocket via Getty Images

Slovačke nevladine organizacije mogle bi uskoro da izgube pravo da biraju predstavnike civilnog društva za nadziranje fondova EU, pošto vlada te zemlje planira da to bude u nadležnosti opunomoćenika za razvoj civilnog društva, što je suprotno željama NVO, prenosi "Euraktiv".

Ranije ovog leta, slovačko ministarstvo za investicije, regionalni razvoj predložilo je promene načina na koji se upravlja fondovima EU u Slovačkoj.

Ovo uključuju i značajnu izmenu "principa partnerstva", propisa EU koji zahteva učešće svih relevantnih aktera, uključujući i NVO, u odlukama o fondovima EU.

Do sada je izbor predstavnika civilnog društva u ovom procesu prvenstveno bila odgovornost NVO, ali novim predlogom ta nadležnost se prebacuje na Kancelariju vladinog opunomoćenika za razvoj civilnog društva (OSCSD).

Pripadnici NVO često imaju bolji uvid u to da li se sredstva EU koriste adekvatno i efikasno, i oni učestvuju u Komitetu za monitoring slovačkog Operacionog programa, ocenjuje "Euraktiv".

Prema sadašnjim slovačkim propisima, Veće NVO, savetodavno telo vladinog Saveta za NVO, ima glavnu reč u izboru predstavnika nevladinih organizacija, dok OSCSD samo pruža administrativnu podršku.

To ministarstvo, međutim, tvrdi da ovakav sistem ima nedostatke, navodi "Euraktiv".

Oni navode da ovaj proces nije dao dovoljno predstavnika NVO za komisije EU fondova, kao i za Komitet za monitoring, pri čemu je uočeni "dispariteti učinka predstavnika".

Uprkos ovim tvrdnjama, mnogi od onih koji rade u fondovima EU navode za "Euraktiv" da nisu primetili bilo kakve suštinske problem u sadašnjem sistemu.

Više njih izrazilo je zabrinutost da bi promene mogle skloniti eksperte iz komiteta i umesto njih dovesti predstavnike iz trećeg sektora sa manje kritičkim mišljenjem, što bi potencijalno oslabilo nadzor fondova.

Ministarstvo za investicije brani predviđene promene i tvrdi da je cilj da se proširi proces imenovanja kako bi se uključilo više NVO i uspostavio jasan i transparentan proces evaluacije za predstavnike civilnog društva u telima za monitoring.

image