Svet

Objavljeni rezultati istrage pogibije iranskog predsednika: Pad helikoptera bio je nesrećni slučaj

Iranske vlasti su odbacili sabotažu i ljudski faktor kao potencijalne uzroke pada helikoptera, pokazuju rezultati istrage
Objavljeni rezultati istrage pogibije iranskog predsednika: Pad helikoptera bio je nesrećni slučajGetty © Azin Haghighi / Moj News Agency/Anadolu

Helikopterska nesreća u kojoj je poginuo iranski predsednik Ebrahim Raisi bila je nesrećni slučaj, pokazuju rezultati zvanične iranske istrage.

Istraga nije otkrila znakove sabotaže, a ljudski faktor je takođe isključen, javila je iranska agencija Fars, pozivajući se na bezbednosne izvore. U srušenom helikopteru nisu pronađeni tragovi hemikalija, dodao je sagovornik agencije.

Dva faktora su dovela do pada aviona: Zbog kašnjenja tokom Raisijeve posete, helikopter je kasno poleteo, nakon što su se vremenski uslovi već pokvarili. Takođe, u letelici su se nalazile dve osobe više nego što je propisano.

Kada je pilot primetio maglu duž rute i pokušao da dobije visinu, helikopter nije imao dovoljno snage, navodi se u publikaciji. Generalštab je ranije odbacio mogućnost da je do nesreće došlo usled eksplozije kao posledica sabotaže.

Raisijev helikopter se 19. maja srušio u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan. U letelici su, pored predsednika, bili i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan, guverner provincije Istočni Azerbejdžan Malik Rahmati, službenici bezbednosti šefa države i članovi posade – ukupno osam ljudi. Svi putnici su poginuli.

Na dan katastrofe, iranska delegacija se vraćala iz Azerbejdžana, gde se Raisi sastao sa svojim kolegom Ilhamom Alijevim. Ostaci helikoptera je pronađen 20. maja ujutru.

Nakon Raisijeve smrti, raspisani su prevremeni izbori u zemlji, na kojima je pobedo Masud Pezeškijan. Reformistički kandidat pobedio je u drugom krugu izbora sa 53,3 odsto glasova, pobedivši konzervativca Saida Džalilija.

image