Svet

Maskov emodži pištolja protiv "vouk" virusa

Platforma se prošlog meseca prebacila sa pištolja igračke na realistični prikaz vatrenog oružja
Maskov emodži pištolja protiv "vouk" virusaGetty © Jacob Wackerhausen

Ilon Musk objasnio je odluku da se emodži pištolja vrati na Iks (bivši Tviter), rekavši da je izbor da se prikaže realistično vatreno oružje, a ne pištolj igračka, deo borbe protiv "vouk" virusa.

Američki milijarder je podelio grafikon koji pokazuje kako su emotikoni izgledali na različitim platformama tokom protekle decenije. Pored Iksa, na grafikonu su bile i slike koje se koriste u proizvodima "Epka", "Gugla", "Majkrosofra", Fejsbuka.

Trend je bio da se odmakne od prikaza pravog oružja na igračke, dok je Muskova platforma uradila suprotno od kada ju je kupio 2022.

"Rekonfiguracija emodžija pištolja odgovara porastu virusa probućenog uma, jer je osnovno načelo izjednačavanje lažne štete sa stvarnom štetom", rekao je on, komentarišući grafikon.

SAD se izdvaja među razvijenim zemljama zbog svoje kulture oružja i nivoa nasilja vatrenim oružjem. Neki ljudi žele da se smanji prikaz realističnog oružja u raznim medijima jer veruju da ih to veliča i podstiče njegovu upotrebu.

Mask je pristalica nekih konzervativnih političkih stavova. Jednom prilikom je rekao da veruje "da je pravo na nošenje oružja važna zaštita od potencijalne tiranije vlade", ali je podržao neke mere kontrole oružja, kao što su provere prošlosti za ljude koji žele da poseduju smrtonosnije vatreno oružje.

Mask je postavio niz emodžija za oružje otprilike u isto vreme kada je američki predsednik Džozef Bajden držao govor na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke u Čikagu u ponedeljak. Između ostalog, Bajden je rekao da je njegova administracija donela zakon o kontroli oružja i pozvao na dalja ograničenja.

image