Svet

Dva napada na tanker koji je pod grčkom zastavom plovio u Crvenom moru

Tokom incidenta došlo je do kratke razmene vatre iz lakog oružja, navodi se u saopštenju UKMTO i dodaje da je kasnije posada broda prijavila još jedan napad
Dva napada na tanker koji je pod grčkom zastavom plovio u Crvenom moruGetty © Morteza Nikoubazl/NurPhoto

Tanker koji je pod grčkom zastavom plovio u Crvenom moru danas je dvaput napadnut, saopštila je britanska pomorska agencija.

Tanker "Sunion" je u sredu ujutru napadnut brojnim projektilima ispaljenim iz dva mala čamca na oko 77 nautičkih milja (142 kilometara) zapadno od jemenskog lučkog grada Hodejda, saopštilo je grčko ministarstvo pomorstva i Britanska pomorske trgovinska organizacija (UKMTO), prenosi Rojters.

Tokom incidenta došlo je do kratke razmene vatre iz lakog oružja, navodi se u saopštenju UKMTO i dodaje da je kasnije posada broda prijavila još jedan napad.

Drugi napad je izazvao požar na brodu, ali nema izveštaja o povređenima među 25 članova posade, dvojicom Rusa i 23 Filipinca.

"Delta Tankers", operater broda, potvrdio je da je brod u plovnom stanju i da je pretrpeo manja oštećenja, navodeći da je posada procenjivala situaciju i potvrdila da će brod nastaviti plovidbu, saopštili su u izjavi.

Kasnije danas, drugi brod je prijavio dve eksplozije u vodi u svojoj blizini dok se nalazio na oko 57 nautičkih milja (105 kilometara) jugoistočno od Adena, naveli su iz UKMTO.

Britanska firma za pomorsku bezbednost "Ambri" je saopštila da je prvi udar u vodi bio 48 nautičkih milja jugoistočno od Adena, a drugi se dogodio 23 nautičke milje dalje, dok se brod kretao ka zapadu.

Jemenski proiranski pobunjenici Huti pokrenuli su od prošlog novembra seriju napada na međunarodne brodove u blizini obala Jemena u znak solidarnosti sa Palestincima i palestinskim militantima iz grupe Hamas koji su u ratu sa Izraelom, ali za sada nisu preuzeli odgovornost za današnje napade.

image