Svet

Grčki teolog: Carigrad će ponovo pokušati da iseli monahe iz Esfigmena na Svetoj Gori

Grčke vlasti će pre novembra, kada je planiran sastanak carigradskog patrijarha Vartolomeja i pape Franciska, iseliti bratstvo iz Esfigmena, to je obećano carigradskom patrijarhu, kaže grčki teolog i novinar Aleksandros Stefanopulos
Grčki teolog: Carigrad će ponovo pokušati da iseli monahe iz Esfigmena na Svetoj GoriGetty © NurPhoto / Contributor

Grčke vlasti nisu odustale od planova da se staro bratstvo iseli iz pobunjenog manastira Esfigmen na Svetoj Gori, a novi upravnik Atosa Alkibijadis Stefanis će to učiniti pre novembra, kada je planiran sastanak carigradskog patrijarha Vartolomeja i pape Franciska, mišljenje je koje je za "RIA Novosti" izneo grčki teolog i novinar Aleksandros Stefanopulos.

U julu su policijske snage raspoređene na Svetu Goru sa ciljem da se staro bratstvo izbaci iz pobunjenog manastira Esfigmena. Policija je ranije već sprovodila akcije protiv monaha, pokušali su da ih isele 2013. kada je bratstvo koristilo Molotovljeve koktele da se odbrani. Iguman Metodije je u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora.

Nakon što se policija ponovo pojavila na Svetoj Gori, iguman Metodije je pozvao na sprečavanje policije da zauzme manastir, rekavši da će ga monasi braniti. Na njegov poziv u Uranopolisu je održan skup podrške manastiru. Sve akcije protiv manastira i planovi za stvaranje policijskih stanica u svakom manastiru su obustavljeni.

Početkom avgusta, bivši ministar odbrane Grčke, general u penziji Alkibijadis Stefanis, postao je novi guverner Svete Gore.

Po mišljenju Stefanopulosa, promena guvernera ne znači promenu politike.

"Nema sumnje da neće stati. Stefanis ima uputstva da završi pitanje iseljenja manastira najkasnije do kraja novembra, kada će velika vatikanska delegacija otići na Fanar (rezidenciju carigradskog patrijarha u Istanbulu). Stefanis je obećao da će sve to 'počistiti' po svaku cenu", kaže Stefanopulos.

Prema njegovim rečima, prethodni guverner Anastasios Micijalis, podneo je ostavku jer nije želeo da bude uključen u ove poslove.

"Sve starešine iz svih manastira ne žele policijske stanice u manastirima, a posle buke oko Esfigmena, monasi su odlučili da neće da odu", rekao je on.

Monasi Esfigmena imaju veliku podršku, dodaje grčki teolog i novinar, jer ono što se dešava je ukidanje avatona: zabrane ulaska pojedinih kategorija ljudi van zidina manastira.

"Avaton zabranjuje ulazak na Svetu Goru ne samo ženama, zabranjuje ulazak i naoružanim ljudima. Ovo što se dešava ukida avaton. Drugi manastiri to razumeju i zato su digli glas u odbranu Esfigmena", rekao je Stefanopulos.

On je rekao da postoji i finansijski aspekt problema: manastir Esfigmen ima pravo na novac koji Evropska unija izdvaja za podršku manastirima Atosa.

"Svi manastiri se finansiraju iz dva izvora: od države i Evropske unije. Esfigmen nije dobio novac ni od države ni od EU. Novo bratstvo može da polaže pravo na ovaj novac, a to je mnogo miliona evra. Ali prvo oni treba da proteraju kanonske monahe, koji na njih imaju pravo", rekao je stručnjak.

image