Svet

Više od pola miliona zahteva za odštetu zbog toksične vode u američkoj bazi

Smrtonosna kontaminacija u Kampu Ležen mogla bi da bude najveći slučaj u istoriji
Više od pola miliona zahteva za odštetu zbog toksične vode u američkoj baziGetty © Fred Marie/Art in All of Us / Contributor

Više od pola miliona ljudi zatražilo je kompenzaciju od američke vojske za štetu koju je prouzrokovala kontaminirana voda u bazi marinaca Kamp Ležen, prenosi Rojters.

Opasne hemikalije su prvi put otkrivene u vodosnabdevanju objekta u Severnoj Karolini 1982. Prema podacima američke vlade, toksična voda ostavila je posledice na milion ljudi, sa stanjima kao što su rak bubrega, rak bešike i leukemija između 1953. i 1987. godine.

Američka mornarica primila je više od 546.500 zahteva za odštetu, preneo je Rojters pozivajući se na podnesak suda. Broj bi mogao da se poveća ili smanji za "nekoliko hiljada" nakon što mornarica ukloni duplikate.

Mornarica je saopštila da razmatra svaku tvrdnju i da je "posvećena rešavanju svih valjanih zahteva što pravednije i ekspeditivnije".

Federalnom sudu u Severnoj Karolini do sada je podneto više od 2.000 tužbi podnosilaca čiji zahtevi nisu administrativno rešeni. Prva suđenja bi mogla da počnu sledeće godine. Samo oko 150 slučajeva je rešeno administrativnim postupkom do početka avgusta, navodi se u podnesku.

Ukoliko svi administrativni zahtevi dođu na suđenje, to znači da bi slučaj sa vodom u Kampu Ležen postao najveći slučaj odštete od skandala sa 3M štitnicima za uši, navodi britanska agencija.

Kompanija sa sedištem u Minesoti pravila je zaštitnu opremu za američku vojsku koja je bila naširoko korišćena u Iraku i Avganistanu između 2001. i 2015. godine, ali su se mnogi vojnici žalili na gubitak sluha. Na kraju je više od 390.000 podnelo tužbe protiv 3M, u onome što je opisano kao "najveća parnica u više okruga" u istoriji. Prošle godine, 3M je platio 6,01 milijardu dolara za namirenje oko 260.000 preostalih potraživanja.

image