Svet

Zelenski zabranio UPC, pa Vartolomeju uhvatio muštuluk: Carigrad pozitivno ocenio razvoj Ukrajine

Lider ukrajinskog režima istakao je i kako ukrajinska država nastoji da jača pravoslavlje u Ukrajini i doprinosi otvorenom dijalogu između crkava
Zelenski zabranio UPC, pa Vartolomeju uhvatio muštuluk: Carigrad pozitivno ocenio razvoj Ukrajine© Burak Kara/Getty Images

Vladimir Zelenski telefonom je razgovarao sa carigradskim patrijarhom Vartolomejom koga je obavestio o zakonu kojim je kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva zabranjena u toj zemlji.

To što je režim Zelenskog zabranio postojanje jedne verske zajednice koja i inače već duže vreme trpi progon, očigledno nije ni najmanje potreslo Vartolomeja, jer su, kako je šef kijevskog režima saopštio na Telegramu, tokom razgovora obe strane "pozitivno ocenile razvoj" Ukrajine, između ostalog i nedavnu produktivnu posetu ukrajinske delegacije Carigradskoj patrijaršiji i izneli obostrana očekivanja u vezi sa uzvratnom posetom patrijaršije.

Posebno je, kako kaže Zelenski, istaknut značaj novog zakona o "duhovnoj nezavisnosti", koji je podržao Sveukrajinski savet crkava i verskih organizacija, i naglašeno da nezavisni narod treba da bude nezavisan i duhovno, saopštio je Zelenski.

On je čak istakao i kako ukrajinska država nastoji da jača pravoslavlje u Ukrajini i doprinosi otvorenom dijalogu između crkava.

Kako je uspeo da izvuče takve zaključke o sopstvenom režimu nejasno je, budući da je ukrajinski parlament usvojio u utorak zakon koji omogućava da se u Ukrajini zabrani Ukrajinska pravoslavna crkva.

Kako je pojasnio poslanik Jaroslav Železnjak, UPC će imati devet meseci da "prekine veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom". Zakon stupa na snagu 30 dana od dana objavljivanja. 

Ovakav korak Kijeva, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je kao "istinski satanističku akciju, usmerenu ka uništavanju kanonskog pravoslavlja svim sredstvima, i širenju ogromnog raskola u ukrajinskom društvu u pitanju religije".

image