Svet

"Kad Kina zakuca na vrata Nove Kaledonije": Zapad u strahu od Pekinga

Australijski istraživači upozoravaju Francusku na "kineski uticaj" na Novoj Kaledoniji
"Kad Kina zakuca na vrata Nove Kaledonije": Zapad u strahu od PekingaGetty © Westend61

Nezavisnost Nove Kaledonije mogla bi da učvrsti strateški uticaj Kine u regionu južnog Pacifika, navodi se u izveštaju australijskog istraživačkog centra.

Francuska teritorija bila je poprište višemesečnih protesta ranije ove godine zbog pokušaja Pariza da sprovede izborne reforme i kroz njih obustavi delovanje pokreta za nezavisnost teritorije.

U izveštaju Australijskog instituta za stratešku politiku, pod naslovom "Kad Kina zakuca na vrata Nove Kaledonije", navodi se da bi gubitak francuske teritorije bio "značajan udarac za prisustvo Zapada u južnom Pacifiku", i korisna situacija za Peking.

Nova Kaledonija je "od posebnog interesa" za Kinu jer je "strateški važna teritorija za Francusku, Australiju, Novi Zeland i SAD", objasnila je En-Mari Brejdi, profesorka na Univerzitetu Kenterberi na Novom Zelandu koja je autorka rada.

"Dogovorena tranzicija Nove Kaledonije na veću autonomiju mora uključivati diskusije o tome kako bi se suverena nezavisna ili poluautonomna Nova Kaledonija/Kanaki (naziv za ostrvo koji koriste zagovornici nezavisnosti) branila od spoljnih pretnji, kao i drugih bezbednosnih rizika", navela je ona i dodala da: "Francuska i Nova Kaledonija moraju da pronađu način da upravljaju rizicima, kao i mogućnostima angažovanja sa Kinom."

Prema njenim rešima francusko vojno prisustvo jedan je od faktora koji stoje na putu da "Kina promeni ravnotežu snaga u Indo-Pacifiku, tačnije u južnom Pacifiku", objašnjava ekspert.

"Ako bi Francuska izgubila bilo koju od svojih pacifičkih teritorija i pristup ogromnom pomorskom području koje one pružaju, njen globalni uticaj i status bi značajno opali. Ta situacija bi odgovarala interesima Kine i Rusije", navela je Brejdi u izveštaju.

"Politiko" navodi da su australijski stručnjaci u izveštaju istakli da je Francuska uspela da uspori širenje "kineskog uticaja" na društvo Nove Kaledonije, kroz čitav niz akcija, uključujući odluku Pariza da stavi veto na kinesku ponudu za preuzimanje rudnika nikla 2019. Nikl, mineral važan za proizvodnju baterija za električne automobile, čini najveći deo izvoza teritorije.

Međutim, "uprkos naporima Francuske da ograniči (kineske) investicije u iskopavanje nikla na Novoj Kaledoniji, Kina je postigla svoj cilj povećanja pristupa novokaledonskom niklu i u velikoj meri proširila svoje učešće u novokaledonskoj ekonomiji nikla", primećuje Brejdi. Do 2022. godine, 62,3 odsto celokupnog izvoza Nove Kaledonije, od čega je većina minerala, otišlo je u Kinu.

image