Svet

Najdžel Faraž bi mogao da bude pravi pobednik, ako laburisti dopuste tinejdžerima da glasaju

Lider reformista "udvara" se mladima u trenutku kada laburisti žele da smanje starosnu granicu za glasanje
Najdžel Faraž bi mogao da bude pravi pobednik, ako laburisti dopuste tinejdžerima da glasajuGetty © Carl Court / Staff

Laburistička partija pokrenula je kampanju sa ciljem da se omogući šesnaestogodišnjacima i sedamnaestogodišnjacima da glasaju. Navodno, taj potez bi "povećao angažman mladih u živopisnoj demokratiji" Velike Britanije.

Problem je, prema "Politiku", što većina britanskih tinejdžera nije zainteresovana za politiku laburista već njihovog protivnika, desno orijentisanog Najdžela Faraža.

Anketa Džej El Partnera sprovedena među 16-godišnjacima i 17-godišnjacima pokazala je da Faraževa Reforma UK ima podršku 23 odsto mladih. Levo orijentisani Zeleni – još jedna pretnja laburistima – imali su podršku 18 odsto mladih.

Laburisti su ipak dobili najviše podrške šesnaestogodišnjaka i sedamnaestogodišnjaka – 35 odsto, dok torijevci jedva da su dobili neki glas.

"Oba pola te starosne grupe su se okrenula od mejnstrim partijske politike ka onome što biste mogli nazvati populističkom politikom", rekla je direktorka Džej El Partnersa, Skarlet Megvajer.

Sa svoje strane, Faraž je naporno radio da bi se dodvorio mladima - kroz nastupe na društvenim mrežama, popularnim rijalitima i saradnju sa influenserima.

Trend okretanja ka desnici među mlađim biračima prisutan je u celoj Evropi. Birači "traže druge odgovore koje ne nude mejnstrim partije" zbog "neverovatno rasprostranjenog" nepoverenja u politiku, rekla je je Megvajer.

image