Svet

Duboki ekonomski pesimizam Amerikanaca potopio Bajdenovo vođstvo nad Trampom u ključnim državama

Aktuelni predsednik kaska za Donaldom Trampom u šest od sedam "kolebljivih" država
Duboki ekonomski pesimizam Amerikanaca potopio Bajdenovo vođstvo nad Trampom u ključnim državamaGetty © Jason Armond / Contributor

Najnovije ispitivanje javnog mnjenja pokazalo je da je podrška Džozefu Bajden u ključnim "kolebljivim" državama isparila zbog duboko pesimističkog pogleda na budućnost američke ekonomije.

Anketa "Blumberga" i "Morning konsalta" pokazala je da Bajden kaska za svojim glavnim protivnikom Donaldom Trampom u šest od sedam država koje, teorijski, mogu da odluče pobednika naginjući ka jednom ili drugom kandidatu.

Jedinu jednocifrenu "prednost" ima u Mičigenu. Podrška Bajdenu u Pensilvaniji, Viskonsinu, Džordžiji, Arizoni, Nevadi i Severnoj Karolini je mnogo veća.

Razlog je sumoran pogled birača na stanje najveće svetske ekonomije. Amerikanci strahuju da će situacija samo biti gora narednih meseci, sa visokom inflacijom i skupim troškovima pozajmljivanja.

Neodlučni birači – grupa koja je Bajdenu izuzetno bitna – takođe pesimistično gledaju na ekonomsku situaciju. Udeo onih koji očekuju neko poboljšanje je svega nekoliko procentnih poena.

Više od tri četvrtine ispitanika krivi Bajdena za stanje ekonomije, dok je gotovo polovina odgovorila da je on "veoma odgovoran" za čemernu ekonomsku situaciju u kojoj žive.

image
VV inauguration
banner