Svet

Generacijski jaz dubine Velikog kanjona: Bajden gubi podršku mladih birača

Aktuelni predsednik i dalje ima podršku birača mlađih od 30, ali je ona neuporedivo niža nego pre četiri godine
Generacijski jaz dubine Velikog kanjona: Bajden gubi podršku mladih biračaGetty © Hill Street Studios

Bivši predsednik Donald Tramp ima sve veću podršku među mladim biračima, ukazuje najnovije istraživanje Instituta za politiku Harvard Kenedi škole.

Iako aktuelni predsednik Džozef Bajden vodi u odnosu na Trampa sa 45 prema 37 odsto podrške među ljudima starosti od 18 do 29 godina, ta razlika od osam procentnih poena je mnogo manja nego na izborima 2020. Bajden je tada među mladima imao prednost spram Trampa od čak 23 procentna poena, piše "Politiko".

Iako Bajden ima veću podršku nego Tramp među ženama i obojenima (43 prema 33 poena), njegove margine su daleko manje - ili nepostojeće - među ostalim ključnim demografskim kategorijama.

On ima samo šest procentnih poena više od Trampa među verovatnim biračima muškog pola starosti do 29 godina, prema anketi, i samo tri poena više među belim glasačima. Kada su u pitanju mladi ljudi bez fakultetskih diploma, između njih je mrtva trka.

I iako ih je manje, Trampovi mlađi birači su daleko više oduševljeni bivšim predsednikom od svojih vršnjaka koji podržavaju Bajdena. Više od tri četvrtine Trampovih glasača reklo je da sa entuzijazmom podržava republikanca, dok je to slučaj kod samo 44 odsto Bajdenovih birača.

"Da ne bude zabune, ovo je drugačije biračko telo mladih nego što smo imali 2020. i 2022. godine, a mladi glasači su motivisani različitim stvarima", rekao je Džon Dela Volp, direktor anketa Instituta za politiku škole "Harvard Kenedi".

"Ekonomska pitanja su na prvom mestu, krov nad glavom je glavna briga - a jaz između političkih preferenci mladih muškaraca i žena je izražen", rekao je on.

Harvardova anketa je tek najnovije istraživanje koje pokazuje da Trampov rejting među najmlađim glasačima u zemlji raste, što je još jedan potencijalni znak upozorenja za demokrate.

Bajdenova prednost bi mogla da se poveća ako Tramp bude osuđen u bilo kom od krivičnih procesa koji se protiv njega vode. Sa druge strane, njegov pristup ratu u Izraelu, mogao bi ga koštati glasova.

Više od polovine birača u grupi od 19 do 29 godina, 51 odsto, podržava trajni prekid vatre u Gazi - na šta je Bajden prestao da poziva. Samo 10 odsto mladih se tome protivi.

Samo petina mladih Amerikanaca veruje da je odgovor Izraela na Hamasov upad 7. oktobra opravdan, dok 32 odsto veruje da nije.

image
VV inauguration
banner