Svet

Demokrate u Senatu zabrinute: Robert Kenedi Mlađi će Bajdena koštati glasova

Nervoza zbog RFK Mlađeg raste među demokratama u američkom Senatu
Demokrate u Senatu zabrinute: Robert Kenedi Mlađi će Bajdena koštati glasovaGetty © Mario Tama / Staff

Senatori obe stranke upozoravaju da bi Robert F. Kenedi Mlađi mogao na kraju da odluči predsedničke izbore u korist ili bivšeg predsednika Trampa ili predsednika Džozefa Bajdena, s tim što su demokrate zabrinutije od republikanaca.

Senatorka Mejzi Hirono, jedna od najglasnijih pristalica predsednika Bajdena na Kapitol Hilu, kaže da je teško predvideti kako će tačno Kenedi uticati na trku za Belu kuću.

Ona je, ipak, izrazila zabrinutost da će više oštetiti Bajdena zbog porodičnih veza sa bivšim predsednikom Džonom F. Kenedijem i bivšim državnim tužiocem i predsedničkim kandidatom Robertom F. Kenedijem - dvema "legendama" Demokratske stranke.

"Mislim da on u suštini pomaže Trampu", rekla je ona za "Hil". Senatorka Debi Stabenov takođe je naglasila da bi Kenedijevo "prezime moglo da naudi Bajdenu".

Demokrate su bile šokirane kada je Kenedi nedavno izjavio da je Bajden "mnogo veća pretnja demokratiji" od Trampa jer je on "prvi kandidat u istoriji, prvi predsednik u istoriji, koji je koristio savezne agencije da cenzuriše politički govor" i da "cenzuriše protivnike".

Ta tvrdnja je zvučala kao argument koji bi Tramp izneo na političkom skupu, kažu demokrate.

Demokratski nacionalni komitet (DNC) formirao je tim na čelu sa bivšim savetnikom Bele kuće Dejnom Remusom da prati Kenedijeve napore da uđe na izborne listiće u takozvanim "kolebljivim" državama.

Republikanski senatori upozoravaju da bi Kenedi mogao da oduzme neke glasove i Trampu, ali neki takođe sugerišu da bi mogao da ošteti Bajdena više od bivšeg predsednika.

Senator Džon Huven kaže da se "i Bajden i Tramp staraju da mu se obrate dok je u trci, što je pametno".

"On može da uzme glasove od Trampa, može da uzme glasove od Bajdena. Sve u svemu, mislim da bi uzeo više glasova od Bajdena", rekao je Hoven.

"Tramp sada vrlo jasno govori: nemojte se zbuniti ljudi, ovaj tip je liberalan", rekao je Hoven. "Moj utisak je da su demokrate više zabrinute zbog Kenedija nego što su generalno republikanci", dodao je.

image