Svet

Mar-a-Lago i Kamelot upravljaće Amerikom? Da li Tramp želi Roberta Kenedija Mlađeg za potpredsednika

"Sviđa mi se Tramp-Kenedi", rekao je bivši predsednik
Mar-a-Lago i Kamelot upravljaće Amerikom? Da li Tramp želi Roberta Kenedija Mlađeg za potpredsednikaGetty © Roy Rochlin / Contributor

Bivši predsednik SAD Donald Tramp uveliko razmatra moguće opcije za svog potpredsednika i više puta je pomenuo Roberta F. Kenedija mlađeg za svog zamenika, piše "Njujork tajms" pozivajući se na izvore.

List navodi da oni bliski Trampu ne smatraju Kenedija istinskim pretendentom na tu poziciju. Kenedi, potomak demokratske "kraljevske" porodice, takođe se već kandiduje protiv Trampa i predsednika Džozefa Bajdena kao nezavisni kandidat, a za "Njujork tajms" je rekao da ne namerava da se pridruži listi bivšeg predsednika.

"Polaskan sam, ali to nije kurs koji bih razmotrio", rekao je Kenedi.

List navodi da sve ovo ukazuje da je Tramp još u početnim fazama svog procesa izbora potpredsednika.

Tramp je, navodno, poslednjih nedelja pitao saradnike o nekoliko potencijalnih kandidata, i dok niko ne zna koga će izabrati kod nekih je ostavio utisak da još nije izdvojio favorite.

Trampova kampanja je započela ranu fazu provere potencijalnih kandidata, ali Tramp ne mora da odlučuje o izboru sve do Republikanske nacionalne konvencije, koja bi trebalo da počne 15. jula u Milvokiju.

Neki ljudi bliski Trampu sugerišu da bi izbor kandidata pre, nego kasnije mogao pomoći u prikupljanju sredstava i kampanji.

Interesovanje Trampa za Kenedija usredsređeno je skoro isključivo na potencijalnu moć brendiranja, piše "Njujork tajms" pozivajući se na izvore. Bivši predsednik, navodno, veruje da bi udruživanje sa nekim pripadnikom "Kamelota" - termina koji se koristi zao skraćenica za administraciju Džona F. Kenedija i harizmu porodice Kenedi - doveo do "neke vrste političke magije".

"Sviđa mi se Tramp-Kenedi", rekao je bivši predsednik nedavno jedno od osoba na koje se "Njujork tajms" poziva. "Sviđa mi se kako to zvuči."

Koliko je Trampu potrebna "politička magija" ostaje da se vidi, budući da sve ankete pokazuju da ima značajnu podršku birača u odnosu na Bajdena i Kenedija. U anketi "Volstrit džornala" ove nedelje u sedam država, Tramp je imao podršku 39 odsto glasača, u poređenju sa 36 odsto za Bajdena i 11 odsto za Kenedija.

image