Svet

Tramp vodi u državama koje su odlučivale pobednika na predsedničkim izborima 2016. i 2020.

Tramp vodi u odnosu na Bajdena u šest od sedam "kolebljivih" država, pokazala anketa "Volstrit džornala"
Tramp vodi u državama koje su odlučivale pobednika na predsedničkim izborima 2016. i 2020.© Tanjug/AP Photo

Donald Tramp ima veću podršku od Džozefa Bajdena u šest od sedam "najkonkurentnijih" država na izborima 2024. godine, zahvaljujući nezadovoljstvu birača ekonomskom situacijom i dubokim sumnjama u Bajdenove mentalne i fizičke sposobnosti, pokazala je anketa "Volstrit džornala".

Ispitivanje javnog mnjenja na glavnim "bojnim poljima" ovih izbora pokazuje da Tramp vodi između dva i osam procentnih poena u šest država - Pensilvaniji, Mičigenu, Arizoni, Džordžiji, Nevadi i Severnoj Karolini. Bajden jedino ima prednost u Viskonsinu.

Sve u svemu, anketa pokazuje značajno nezadovoljstvo Bajdenom među biračima u "neopredeljenim" državama koje će imati najveći uticaj na ishod izbora.

Bajden je izveo podvig 2020. godine, pobedivši u tri države - Pensilvaniji, Mičigenu i Viskonsinu - na industrijskom severu, koji je 2016. podržao Trampa. Bajden je pobedio sa još manjom razlikom u Džordžiji i Arizoni, dve države koje se brzo diverzifikuju na jugu i jugozapadu i koje su dugo "izmicale" demokratama.

Još dve države se takođe smatraju "ključnim": Nevada, koju je Bajden osvojio, ali gde su se margine za demokrate smanjile, i Severna Karolina koja podržava Trampa.

I Bajdenova i Trampova kampanja uložiće trud i stotine miliona dolara da animiraju i privuku birače u ovih sedam država, koje predstavljaju 93 izborna glasa od 270 potrebnih za pobedu.

Iako ni bivši ni sadašnji predsednik SAD ne mogu da se pohvale nenarušenim imidžom, birači manje vole Bajdena i smatraju ga fizički i mentalni nesposobnim da vodi zemlju. Čak 48 odsto njih je za Trampa, a 28 odsto za Bajdena.

Tramp drži dvocifrenu prednost u svakoj državi kada se glasači pitaju ko može najbolje da se nosi sa ekonomijom, inflacijom i imigracijom, ali se Bajden smatra poželjnijim kandidatom kada je reč o pravu na abortus.

Anketa je pokazala i da je otprilike jedna četvrtina birača ili neodlučna ili podržava nezavisne kandidate trećih strana, kao što je Robert F. Kenedi Mlađi, što je prilika i za Bajdena i za Trampa da privuku glasove.

image