Svet

Nova briga za Bajdena: Mladi biraju Trampa, najviše im stalo do stanja ekonomije

"Bajdenomija", predsednikova ambiciozna i intervencionistička ekonomska politika nije dala željene rezultate
Nova briga za Bajdena: Mladi biraju Trampa, najviše im stalo do stanja ekonomijeGetty © Steve Chenn

Nova analiza javnog mnjenja pokazala je da mlade birače u Americi mnogo više brine ekonomija od starijih, kao i da Donald Tramp vodi u "kolebljivim" državama među glasačima do 35 godina, u odnosu na Džozefa Bajdena.

Mlađe američke birače opterećuju studentski dugovi, nemogućnost kupovine nekretnina, visoki troškovi života, a kako Tramp stiče sve veću prednost među njima, Bajden bi morao da se zabrine - ako želi da provede još četiri godine u Beloj kući, piše "Blumberg".

Anketa "Blumberga" i "Morning konsalta" pokazala je da Tramp trenutno ima 47 odsto podrške glasača starih između 18 i 34 godine u takozvanim "kolebljivim" državama u poređenju sa Bajdenovih 40 odsto. Bajden je u prošlom ciklusu pridobio 61 odsto birača mlađih od 30 godina.

Bajdenova ambiciozna ekonomska politika dala je rezultate u vidu solidnog ekonomskog rasta i obuzdavanja inflacije, ali ankete pokazuju da birači to ne osećaju. Mlađi Amerikanci imaju dugu listu žalbi: studentski krediti, najveće kamatne stope i skupe kirije.

Stariji Amerikanci koji već žive u kućama koje su kupili u eri niskih kamatnih i hipotekarnih stopa, manje su pesimistični po pitanju ekonomije. Isto tako, Bajdenov pokušaj "podmićivanja" mlađih birača najavom oprosta milijardi dolara studentskog duga naišao je na prepreku u Vrhovnom sudu koji je njegov plan odbacio zbog prekoračenja ovlašćenja.

Pandemija je preokrenula ekonomiju kada su mladi glasači tek ulazili u odraslo doba, ugrozivši njihove izglede za posao jer su se preduzeća zatvorila, i zakomplikovala njihove stambene opcije kako su kirije naglo porasle.

Inflacija je značajno smanjena u protekloj godini, uključujući i cene hrane ali su one i dalje znatno više nego što su bile pre izbora 2020. I dok su plate porasle za sve starosne grupe poslednjih godina, mladi odrasli imaju najniže zarade pored toga što imaju manje imovine.

Veliki deo tih povećanja plata takođe je pojeden višim troškovima zakupnine, koji su porasli za oko 18 odsto između oktobra 2020. i januara 2024. Kupovina nekretnine je sve više nedostižna za mnoge mlade, a cene kuća su porasle za 21 odsto u istom periodu, prema podacima Banke federalnih rezervi Atlante.

Prema "Blumbergovoj" anketi, glasači u "kolebljivim" državama starosti od 18 do 34 godine češće nego bilo koja druga starosna grupa navode troškove stanovanja kao važne za svoje glasanje 2024. godine.

Za razliku od Bajdenove kampanje koja se fokusirala na blaćenje Trampa, iz tima bivšeg predsednika SAD poručuju: "Predsednik Tramp će stvoriti sigurnu, prosperitetnu i slobodnu državu koja pomaže svim mladim ljudima da ostvare svoj američki san".

image